Zeker 180.000 mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering wachten op een medische keuring, zeggen bezorgde verzekeringsartsen. Onduidelijk is of zij terecht of onterecht thuiszitten met een uitkering. Het lukt uitkeringsinstantie UWV maar niet om de achterstanden weg te werken. Dit meldt Nieuwsuur.
Waar het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van een achterstand van 30.000 medische keuringen, zeggen de verzekeringsartsen dat het om 180.000 mensen gaat die nog zo’n keuring moeten ondergaan.
“Wij vinden dat die allemaal herkeurd moeten worden en dat dat de werkelijke achterstand is. Maar het ministerie heeft besloten dat een heel groot deel van hen gewoon niet per se gezien hoeft te worden. En die mensen tellen daarom niet mee in de officiële achterstanden”, zegt verzekeringsarts Wim van Pelt. Het ministerie van SZW bevestigt dat niet iedereen een medische keuring hoeft te ondergaan, maar dat uitkeringsgerechtigden deze zelf altijd kunnen aanvragen, net als werkgevers of het UWV werkbedrijf zelf.
De achterstanden zijn deels ontstaan door het tekort aan verzekeringsartsen: veel oudere artsen gaan binnenkort met pensioen, terwijl er slechts weinig nieuwe artsen bij komen. Daarnaast leidt het UWV zelf ook te weinig verzekeringsartsen op. Dit zei het Capaciteitsorgaan in 2011 al en voorspelde toen een flinke afname van het aantal UWV-artsen. Hoewel in 2018 vijftig artsen met de opleiding zijn gestart, is het nog maar de vraag of de tekorten op de korte termijn zijn op te lossen.
Door: Nationale Zorggids