Amsterdamse ggz-instelling mag in 2019 zonder tijdregistratie werken
Ggz-verpleegkundigen spenderen 40 procent van hun zorgtijd aan administratie. Inmiddels heeft elke ggz-afdeling van Arkin een stafverpleegkundige aangesteld om de administratieve lastendruk op zich te nemen. Zo krijgen andere verpleegkundigen meer tijd voor de patiënt. Vanaf volgend jaar mogen een paar ambulante teams, bij wijze van experiment, werken zonder tijdregistratie. Dit meldt NRC.
Moet een patiënt nu de separeercel in, dan moet ieder kwartier worden vastgelegd hoe het met de patiënt gaat en wat hij doet. Een zorgverlener in de ggz moet dit in twee systemen vastleggen. Verpleegkundigen staan niet onwelwillend tegenover registratie en verantwoording, maar niet zoals dat nu gaat. Het liefst zouden ze de kwartier-registratie afgeschaft zien worden.
(Ont)regel de zorg
Arkin is de eerste ggz-instelling die de regeldruk mag verminderen. Door de tijdsregistratie per 1 januari 2019 binnen enkele teams te schrappen, houden zij per dag drie kwartier meer tijd over om te besteden aan de patiënt. “Onze behandelaren moeten nu elk telefoontje dat ze plegen verantwoorden. Het keurslijf van die tijdsregistratie ervaren ze als een last. Ze zien het nut er niet van in. Er stromen vanwege de regeldruk medewerkers uit”, zegt bestuurder Dick Veluwenkamp van Arkin.
Afgelopen voorjaar presenteerden de twee zorgminister en staatssecretaris van Volksgezondheid het actieplan ‘(Ont)regel de zorg’ waarin wordt ingezet op minder regels en meer tijd. Hier is het experiment van Arkin onderdeel van. Slaagt het experiment, dan wil het ministerie van Volksgezondheid kijken naar eventuele aanpassingen in de wet- en regelgeving.
Door: Redactie Nationale Zorggids