11 juli 2018 om 10:40
< 1 min lezen

Minder taalproblemen door tolkenapp voor ambulancebroeders

In zeven regio’s in het land kunnen ambulancebroeders via een tolkenapp contact maken met hulpbehoevenden die de Nederlandse taal niet spreken. Hiermee hopen hulpverleners sneller te kunnen achterhalen wat er mis is en kunnen kostbare minuten worden bespaard. Het gaat om onder andere Arabisch en de taal van Eritreeërs. Dit meldt De Stentor.

Communiceren met mensen die een andere taal spreken gaat nu nog vaak met handen en voeten. Op een kritiek moment kan het belangrijke minuten kosten om te ontdekken waar de patiënt last van heeft. De tolkenapp kan daarbij hulp bieden. De app vraagt onder andere naar medicijngebruik, of er alcohol of drugs is genuttigd en of de patiënt ergens allergisch voor is. Zo wordt het makkelijker voor de ambulancebroeder om te achterhalen wat de klachten veroorzaakt.

De tolkenapp ‘spreekt’ acht talen, waaronder Pools, Arabisch en de taal die in Eritrea wordt gesproken; Tigrinya. “Als je niet begrijpt wat er aan de hand is of waar iemand pijn heeft, is de kans op een beoordelingsfout groter”, zegt projectleider Leo Roos. “Dat kan gevaarlijk zijn.” Volgens Roos krijgen ambulancebroeders steeds vaker te maken met niet-Nederlandssprekende patiënten.

Pictogrammen voor analfabeten

De tolkenapp is een handig hulpmiddel, maar is wellicht lastig in gebruik voor mensen die analfabeet zijn. Daarom kan ook gecommuniceerd worden in pictogrammen. Bovendien blijft er nog altijd de mogelijk om door te schakelen naar de tolkentelefoon, waarbij niet een app maar een mens aan de andere kant van de lijn helpt. Echter kost het vaak kostbare minuten om deze in de schakelen, terwijl met de app heel snel de nodige informatie vergaard kan worden.

Op dit moment is er geen vergoeding voor de tolkenapp. De ambulancedienst moet deze zelf betalen. Huisartsen krijgen op dit moment subsidie voor de inzet van de tolkentelefoon. Het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland en Axira, een samenwerkingsverband van zeven ambulancediensten, hebben de app samen ontwikkeld.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ziekenhuizen

    UMCG sluit contract met alle zorgverzekeraars, Martini Ziekenhuis is er bijna

    24 december 2024 om 13:09
    • Ziekenhuizen

    Bètablokker propranolol vermindert stressgerelateerd trillen bij parkinson

    24 december 2024 om 12:30