Voormalig medewerkers Ambu-Trans waarschuwen voor ambulancedienst
Volgens voormalig werknemers van Ambu-Trans, een internationale ambulancedienst, legt hun voormalig werkgever zijn werknemers grote druk op om zo snel mogelijk zoveel mogelijk ritten te maken. Bovendien voldoen de wagens niet en beschikken veel (ex-)werknemers niet over de benodigde papieren. Dat meldt de Telegraaf.
Wie op vakantie ziek is geworden of een ongeval heeft gehad kan Ambu-Trans inschakelen. Dit is een dienst die je zelf (grotendeels) moet betalen. Vijf voormalig medewerkers waarschuwen nu echter voor de dienst en raden klanten af om Ambu-Trans te gebruiken als zij internationale ziekenvervoer nodig hebben.
De ex-medewerkers beweren dat ze zoveel mogelijk ritten moest maken in zo min mogelijk tijd. “Voor een rit van Winterswijk naar het Turkse Alanya om iemand op te halen (3.600 kilometer) rekent hij (directeur) 2,5 tot drie dagen. Dan moet je planken en ligt de kans op ongelukken door vermoeidheid op de loer”, aldus één van de voormalig medewerkers die aan de bel trekt.
Ook is het in de wagens een troep en liggen zuurstofflessen los in de ruimte. Mocht er hard geremd moeten worden, dan kan dat zeer gevaarlijke situaties opleveren. De voormalig medewerkers beschikten niet over de juiste papieren, net als veel van hun collega’s, zeggen ze. Ze hebben zelfs geen ehbo-cursus gedaan. De chauffeurs spreken bovendien van een geldbeluste directeur en zouden mensen die geld hebben ook meer moeten betalen. Directeur Gerrit Vrieze zou iedere patiënt op het internet opzoeken en vervolgens een variabel prijskaartje aan de dienst hangen. Maar ook de gezondheidssituatie van een patiënt speelt een rol. Is iemand ernstig verwond of ziek, dan is Ambu-Trans ook duurder.
Voor internationaal patiëntenvervoer zijn weinig regels, waardoor de dienst zelfs na een faillissement kon doorwerken. Hoewel Ambu-Trans zelf meent een vergunning te hebben, zegt het ministerie van volksgezondheid dat internationaal vervoer van patiënten geen vergunning behoeft. De voormalig medewerkers hebben inmiddels een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en deze gaat nu onderzoek doen naar de situatie. Vrieze zelf spreekt van klinkklare onzin en zegt een arbeidsgeschil te hebben met een paar voormalig medewerkers die hem nu zwart proberen te maken.
Door: Redactie Nationale Zorggids