Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Het aantal mantelzorgers dat overweegt om samen te gaan wonen met hun zorgvrager, stijgt. Mantelzorgorganisatie Mezzo waarschuwt voor de gevolgen op lange termijn, want mantelzorgers lijken soms alleen de positieve kanten van het samenwonen in te zien. Dat meldt Mezzo. 

Samenwonen met een zorgvrager brengt voordelen als besparingen op reiskosten en reistijden met zich mee. Bovendien is hulpverlenen zo gemakkelijker en bevinden beide partijen zich in continu gezelschap. Maar het risico bestaat ook dat de naaste te veel van zijn mantelzorger gaat vragen. En doordat samenwonen invloed heeft op de financiële situatie, zal dit ook een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld uitkeringen en toeslagen.

Mezzo adviseert mantelzorgers en zorgvragers om vóór  het samenwonen duidelijke afspraken te maken. Een belangrijke overweging is bijvoorbeeld het vragen van kost en inwoning. Als iemand dit niet vraagt, ziet de Belastingdienst het samenwonen als een schenking. Zo ontstaat het risico op het moeten betalen van een schenkbelasting.

“Niemand weet hoe lang de situatie gaat duren, dus bedenk vooraf wat er in een gemiddelde levensloop op je pad kan komen. Denk aan een echtscheiding, een baan in een andere stad of een nieuwe fase in het leven bijvoorbeeld wanneer de kinderen uit huis gaan of pensionering”, zegt Mezzo-directeur Liesbeth Hoogedijk. De mantelzorger én hulpvrager moeten zich beiden afvragen of samenwonen de ingrijpende veranderingen in het leven aankan. In de publicatie ‘Samen wonen om te zorgen? De woonregelingen en tips op een rij’ is sinds 6 oktober beschikbaar in de webshop van Mezzo. 

Door: Redactie Nationale Zorggids