Thuis sterven kan niet altijd door gebrek aan wijkverpleging
Terminaal zieke patiënten die thuis wensen te sterven, krijgen steeds vaker te horen dat zij in een instelling opgenomen moeten worden door gebrek aan wijkverpleegkundigen. Onderzoek van RTL Nieuws liet blijken dat palliatieve zorg, waarbij iemand in zijn of haar laatste levensfase wordt verzorgd, steeds vaker geweigerd moeten worden en dat thuis sterven hierdoor niet meer mogelijk is. Dit meldt RTL Nieuws.
De nieuwszender stuurde een vragenlijst naar 83 ziekenhuizen en 117 hospices, waarbij ook gevraagd werd naar patiënten die tegen hun wil in niet thuis kunnen sterven. In totaal reageerden 82 instellingen waarvan 22 procent ten minste één keer palliatieve thuiszorg heeft moeten weigeren. Acht instellingen kampen al langer dan een jaar met het probleem en tijdens de zomerperiode, waarbij er een groot personeelstekort was, konden drie instellingen niet de palliatieve zorg verlenen die zij wilden.
Directeur Jos de Blok van thuiszorgorganisatie Buurtzorg spreekt van een landelijk probleem. Ook beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN ziet signalen in de praktijk waarbij er niet genoeg wijkverpleegkundigen zijn om palliatieve zorg te verlenen in het huis van de patiënt. “We bereiken een dieptepunt als je in ons land niet meer thuis kunt sterven omdat er te weinig verpleegkundigen zijn”, zegt directeur Sonja Kersten van V&VN.
Niet alleen het tekort aan wijkverpleegkundigen zorgt voor de problemen in de palliatieve zorg. Doordat ouderen steeds langer thuis wonen, moeten zij vaker thuiszorg krijgen als ze na een ziekenhuisopname ontslagen worden. Hierdoor is er steeds meer vraag naar thuiszorg. Ook moeten thuiszorginstellingen voorzichtig zijn met het aantal patiënten dat zij aannemen. Zij krijgen van zorgverzekeraars namelijk de zorg voor slechts een bepaald aantal nieuwe patiënten vergoed. Hierdoor komt het voor dat zorgaanbieders nee moeten verkopen.
Door: Redactie Nationale Zorggids