15 juni 2016 om 10:05
< 1 min lezen

Toekomstige kno-artsen geven leerlingen groep 8 voorlichting over gehoorschade

Als onderdeel van hun opleiding gaan 120 toekomstige kno-artsen basisschoolleerlingen uit groep 8 lesgeven over preventie van gehoorschade. Deze voorlichting wordt een verplicht onderdeel binnen het gespecialiseerde opleidingsprogramma van vijf jaar. Gedurende de vijfjarige studie moeten de keel-, neus- en oorartsen in opleiding minstens één keer naar een basisschool toe om les te geven over gehoorschade. Dat meldt NOS.

Omdat leerlingen uit groep 8 nog iets ontvankelijker zijn voor informatie dan middelbare scholieren is er voor deze doelgroep gekozen. Daarbij zijn twintigers bijvoorbeeld al beter geïnformeerd over gehoorschade en nemen zij de juiste voorbereidingen als ze naar festivals gaan, zegt  Liane Tan, kno-arts in het Tergooi ziekenhuis en bestuurslid van de kno-vereniging. “Het is belangrijk om op vroege leeftijd al mee te geven wat de gevolgen van te harde muziek kunnen zijn”, voegt Ryan van den Berg, kno-arts in opleiding eraan toe.

Van den Berg ziet tijdens zijn spreekuur vaak mensen met gehoorschade en oorsuizen. Op dit moment zijn het met name ouderen die in de bouw hebben gewerkt die kampen met gehoorschade. Maar hij waarschuwt jongeren dat als zij niet oppassen, zij later de grootste groep zijn bij de kno-arts. Hij vindt dat er nog veel te bereiken is op het gebied van preventie. Voordat jongeren te maken krijgen met festivals of intensiever gebruikmaken van oordoppen met harde muziek, moeten zij goed ingelicht worden. Daarom is groep 8 de juiste doelgroep om voorlichting te geven, denkt Van den Berg.

Ongeveer een kwart van de jongeren tussen 12 en 25 jaar heeft last van gehoorschade, concludeerden AMC-onderzoekers vorig jaar. Staatssecretaris Van Rijn heeft als reactie daarop besloten om maatregelen te nemen die de kans op gehoorschade moeten beperken. Het actieplan ‘Preventie van gehoorschade’ moet nog invulling krijgen, maar naar verwachting zal deze aankomend najaar uitgevoerd worden. 

©Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16