Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Om in te kunnen springen op de grote zorgbehoefte die er al is en die steeds groter wordt, moeten zorgwerkgevers en de overheid nu investeren in zorgtalenten. Dit meldt FNV. 

Er is een groot tekort aan stageplaatsen in de zorg en door alle bezuinigingen valt de ene zorginstelling na de andere om en komen verpleegkundigen massaal op straat te staan. “Het is niet zo gek dat scholieren en studenten niet meer kiezen voor een baan in de zorg- en welzijnssector. Werkgevers moeten de zorg weer aantrekkelijk maken”, zegt Corrie van Brenk van FNV Zorg & Welzijn.  

Afgelopen januari deed de FNV nog een dringend beroep op de overheid om een investeringsfonds in de zorg te financieren. Vooral in ziekenhuizen neemt het tekort aan stageplaatsen toe, omdat ze in financiële onzekerheid verkeren door zowel de bezuinigingen vanuit de overheid als de jaarlijkse onderhandelingen met zorgverzekeraars. Van Brenk: “De komende jaren dreigt hier dan ook een mismatch te ontstaan tussen vraag en aanbod. Door veranderende werkomstandigheden is er een steeds grotere vraag naar HBO-geschoolde verpleegkundigen in de ziekenhuizen, alleen vinden zij geen stageplaats om hun opleiding af te kunnen ronden.”  

Ook in de wijkverpleging wordt de vraag naar verpleegkundigen, MBO- en HBO-geschoold, steeds groter vanwege de vergrijzing en omdat mensen geacht worden langer thuis te blijven wonen. Het eerste tekort aan verpleegkundigen is onder deze groep nu al voelbaar. Thuiszorgorganisaties vallen om of zijn in grote financiële problemen en cliënten verliezen hun vertrouwde zorgmedewerkers “Wij roepen al maanden dat goede zorg nodig blijft. In plaats van verkapt te bezuinigen op de zorg, moet er juist geïnvesteerd worden. De vraag naar zorg wordt in de toekomst alleen maar groter, de vraag naar goede zorgmedewerkers dus ook”, besluit Van Brenk.

©Nationale Zorggids