Een groot deel van de zorginstellingen maakt geen meerjarige financiële prognoses. Daardoor is er geen zicht op de continuïteit van de zorginstelling. Dit concludeert de vereniging van financiële professionals HEAD op basis van de nieuwste Zorgthermometer, meldt Skipr.
Volgens Pim Diepstraten, als directeur zorg van Finance Ideas bij de Zorgthermometer betrokken, is een meerjarige prognose voor kasstromen en balanspositie essentieel om de financiële continuïteit te waarborgen. “De impact van meerjarenbeleid kan alleen op die manier financieel worden getoetst”, zegt hij.
De Zorgthermometer laat daarnaast zien dat instellingen sterk inleveren op de ‘flexibele schil’. De flexibele schil bestaat uit mensen die bijvoorbeeld werken als oproepkracht of met tijdelijke contracten. Volgens de Zorgthermometer bedraagt de omvang van de flexibele schil ongeveer negen procent van het personeelsbestand. De zorginstellingen verwachten de helft van de flexibele schil in te zetten om de transitie in de langdurige zorg op te vangen. De overheveling van de zorgtaken naar de gemeenten betekent namelijk dat zorginstellingen met dalende productie en toenemende tariefdruk te maken hebben. In de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg zeggen ongeveer een kwart van de instellingen dat de flexibele schil niet voldoende is om de transitie op te vangen.
© Nationale Zorggids