AMSTERDAM - Berispingen van artsen door medische tuchtcolleges worden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) sinds juli vorig jaar in lokale kranten openbaar gemaakt. De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) wil echter dat dit stopt en publicatie wordt beperkt tot enkel het BIG-register, zo meldt de artsenfederatie.
Uit onderzoek van het EO-televisieprogramma De Vijfde Dag blijkt dat in de kranten tot nu toe negentien advertenties zijn verschenen.
Voorheen werden alleen advertenties geplaatst over artsen die geschorst zijn of die hun beroep niet meer mogen uitoefenen. Nu worden ook artsen die alleen berispt zijn genoemd in een krant die verschijnt in hun werkgebied. Daarin wordt dan de aard van de maatregel ('berisping'), het geslacht, de initialen, de achternaam en de woonplaats van de arts en de aard van het vergrijp vermeld, bijvoorbeeld: 'schending van het beroepsgeheim', of 'grensoverschrijdend gedrag'.
Volgens KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag is een berisping een lichte maatregel die niets zegt over de totale kwaliteit van zorg door de betrokken arts. De publicatie voor artsen is daarom onevenredig belastend en stigmatiserend. ‘We hopen dat de minister oog heeft voor de buitenproportionele negatieve effecten voor de arts, maar ook zijn directe omgeving’, aldus Van der Gaag.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz