Normal_2008

Het zijn vooral de 55-plussers in de ziekenhuizen die de meeste nachtdiensten draaien. Dit blijkt uit onderzoek van het IVA, in opdracht van sociale partners. Abvakabo FNV vindt de resultaten opmerkelijk.

Werkgevers hebben altijd beweerd dat meer oudere werknemers nachtdiensten moeten draaien om een tekort aan personeel in de nachten te voorkomen. Om dit te bewerkstelligen heeft Abvakabo FNV in 2009 ingestemd met het verhogen van de leeftijd (van 55 naar 57) waarop mensen alleen nog op vrijwillige basis nachtdiensten mogen draaien. Veel 50-plussers bleken niet blij met deze afspraak

Vrijwillig
Elise Merlijn, cao-onderhandelaar Abvakabo FNV; ‘Het is zuur dat medewerkers tussen 55 en 57 nu gedwongen worden om in de nacht te werken, terwijl nu blijkt dat ze al oververtegenwoordigd zijn in de nacht.' Abvakabo FNV wil in de nieuwe cao afspreken dat 55-plussers alleen nog op basis van vrijwilligheid nachtdiensten draaien.

Het onderzoek laat zien dat levensfase de belangrijkste voorspeller is voor de frequentie waarin men aan de nachtdienst deelneemt. In de spitsuurfase, oftewel degenen tot 40 jaar met kinderen (meestal in de leeftijd 0-12 jaar), werken gemiddeld 3,5 keer per maand 's nachts. Dit betekent dat zij gemiddeld één nachtdienst minder werken dan gemiddeld. Werknemers boven de 55 werken zelfs 5,5 nachten per maand.

Hoe ouder hoe belastender
Dat het werken van nachtdiensten een negatief effect kan hebben op de gezondheid is iets waarover in zowel wetenschap als praktijk consensus bestaat. Uit onderzoek blijkt ook dat het gezondheidsrisico toeneemt naarmate de leeftijd van medewerkers stijgt. Het wordt steeds moeilijker om na een nachtdienst te herstellen. Er is een groep medewerkers die na de 55 jaar vrijwillig in de nacht blijft werken, zonder noemenswaardige klachten te ontwikkelen. De groep die veel moeite heeft met het werken in de nacht als zij ouder wordt echter is veel groter.

Cao-afspraken
Voor alle medewerkers geldt dat het belangrijk is tijdig te weten wanneer nachtdiensten gedraaid moeten worden. Als een medewerker zich kan instellen op een nachtdienst, is het makkelijker te herstellen. Abvakabo FNV vindt het daarom belangrijk dat roosters al vroeg bij de medewerkers bekend zijn. Ook hierover wil de vakbond afspraken maken. Voor bereikbaarheids- en consignatiediensten wil Abvakabo FNV ook afspreken dat deze niet verplicht gesteld kunnen worden voor werknemers boven de 55.

Donderdag 17 maart wordt verder onderhandeld over de nieuwe cao voor de ziekenhuizen. Naast de nachtdiensten, zal onder andere gesproken worden over scholing, reiskosten en loon.