HILVERSUM - Als de overheid wil bezuinigen op de kosten van de zorg, dan moet ze juist investeren in preventie en niet snijden, zoals nu dreigt. .
Dat heeft Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland gezegd in een opiniestuk op de website van het NCRV-programma Rondom 10.
Volgens hem kan elke euro die aanzet tot een gezondere leefstijl wel drie euro opleveren. Daarentegen kan snijden in preventie de samenleving op termijn een schadepost geven die kan oplopen tot 300 miljoen euro.
Veel gemeenten verminderen hun eigen bijdrage aan de GGD in hun regio, vanwege de bezuinigingen. ''De GGD in Zuid-Limburg heeft al een korting van 20 procent van het budget aan de broek hangen.''
Anti-valtrainingen voor ouderen
De Vries vreest een verschraling van preventie op het gebied van roken, drinken en overgewicht. ''Maar er zal ook worden gesneden in anti-valtrainingen voor ouderen. Doodzonde. Want op ouderen die als gevolg van zo’n training minder vallen, besparen we 70 procent aan zorg.
Van heupoperaties tot rollators,.De helft van de ziektes en aandoeningen zijn vermijdbaar, dus ook 50 procent van de ziektenlasten. Met bezuinigen op preventie slacht je de kip met de gouden eieren, aldus De Vries.
Grote winst bij jongeren
Vooral bij jongeren valt, Volgens De Vries, grote winst te halen door preventie. ''Neem een te zwaar meisje van tien jaar. De kans dat zij diabetes ontwikkelt voor haar vijftigste is groot. Dat betekent de rest van haar leven, zeg twintig tot dertig jaar lang, dieet en zorg.
En zelfs dan moet ze nog goed oppassen dat er geen complicaties bijkomen. Iedere diabetespatiënt kost jaarlijks minimaal 1000 euro en afhankelijk van het ziekteverloop nog aanzienlijk meer.
Wanneer het lukt om dit te zware kind op een gezond gewicht te krijgen en houden, kunnen er dus duizenden euro’s worden bespaard.”
© ANP