9 juni 2023 om 11:46
2 minuten lezen

Nieuw zorgpersoneel vindt onboarding gebrekkig

37 procent van de HR- en L&D professionals in de zorg noemt onboarding als speerpunt voor 2023. Alleen medewerkersbehoud wordt vaker genoemd (53 procent) als focus binnen het L&D beleid. Maar van een zachte landing voor nieuwe medewerkers is vaak geen sprake. Meer dan een derde van de zorgmedewerkers is namelijk niet uitgesproken positief over de inwerkperiode bij hun huidige werkgever. Gebrek aan tijd (52 procent van de HR- en L&D professionals noemt dit) is de grootste boosdoener. Dit blijkt uit de L&D in de zorg monitor 2023, uitgevoerd door onderzoeksbureau Sparkey | Motivaction in opdracht van Noordhoff Professional.

Andere belemmeringen voor een goede onboarding zijn volgens HR- en L&D professionals onvoldoende beschikbaarheid van directe collega’s (40 procent) en de korte termijn werkdruk van HR/leidinggevende (21 procent).

Persoonlijke begeleiding

58 procent van de zorgmedewerkers zou het liefst een volledig persoonlijke begeleiding door een collega krijgen tijdens bijvoorbeeld de inwerkperiode. Ongeveer een derde (37 procent) van de zorgmedewerkers kreeg een buddy als onderdeel van het onboardingproces. 29 procent van de medewerkers kreeg dit niet, maar had dit wel graag gewild. Opvallend is dat 56 procent van de HR en L&D professionals en 37 procent van de leidinggevenden zegt een buddy-systeem te hebben. Het beleid is klaarblijkelijk niet altijd bekend op de werkvloer of wordt niet in de praktijk gebracht. 
 
Medewerkers missen in onboarding programma’s ook nog enkele andere opties die ze wel graag hadden gehad: een schriftelijk programma of checklist (29 procent), veiligheidsinstructies (25 procent) en een online tool/programma (23 procent). Voor de meerderheid van de medewerkers waren een rondleiding (68 procent) en onder toezicht meedraaien met diensten (67 procent) wel onderdeel van het onboardingsproces. Deze onboardingsactiviteiten ervaren zij als nuttig. 

Integrering

Patrick Hendriks, General Manager Noordhoff Professional: “Het belang van onboarding wordt zeker gezien in de zorg. Een goede start leidt er immers toe dat medewerkers zich sneller op hun plek voelen, zelfstandig aan de slag kunnen en minder snel uitstromen. Dit onderzoek laat overduidelijk zien waar momenteel dé bottleneck zit voor een goede onboarding. Te weinig collega’s en daarmee te weinig tijd om nieuwe medewerkers goed en persoonlijk in te werken. We moeten voorkomen dat het een vicieuze cirkel wordt. De huidige inrichting, die veel vergt op het gebied van persoonlijke begeleiding, is niet langer houdbaar. HR en L&D kunnen de onboarding efficiënter maken door inzet van online (kennis) tools en een leerplatform.” 

Methodes

HR- en L&D professionals in de zorg noemen de volgende middelen als onderdeel van de onboading binnen hun organisatie (meerdere antwoorden mochten gekozen worden):
 
Een ‘buddy’-systeem (56 procent)
Een rondleiding (54 procent)
Onder toezicht meedraaien met diensten (52 procent)
Een schriftelijk programma / boekje / checklist (43 procent)
Online trainingen (e-learning of microlearning) (42 procent)
Een online tool / platform (31 procent)
Veiligheidsinstructies (27 procent)
Een uitgebreid trainingsprogramma (25 procent)
Een of meerdere losse trainingen (23 procent)
 
De L&D in de zorg monitor 2023 is de eerste editie van een jaarlijks onderzoek onder zorgprofessionals dat wordt uitgevoerd.
 
Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Apotheken volgende week alsnog dicht

    3 januari 2025 om 13:30
    • Zorgpersoneel

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    3 januari 2025 om 10:30