Nieuw actieplan moet tekort aan huisartsen oplossen
Ruim zesduizend mensen staan bij een zorgverzekeraar op de wachtlijsten voor het vinden van een huisarts. Dat is een stijging van 49 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal wachtenden is vooral toegenomen sinds het faillissement van de commerciële huisartsenketen Co-Med. Kamerlid Julian Bushoff van GroenLinks-PvdA komt met een actieplan dat ervoor moet zorgen dat iedere Nederlander weer een huisarts heeft. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Bushoff krijgt regelmatig berichten van wachtenden in zijn inbox die de schrijnende situatie in de huisartsenzorg weerspiegelen. Het gebrek aan levenseinde-ondersteuning, een uit de hand gelopen blaasontsteking en digitale zorg voor een bejaarde man die een verouderde telefoon heeft. Bushoff ziet hiervoor twee oplossingen: praktijkhouderschap aantrekkelijker maken en huisartsenzorg uit commerciële handen houden.
Administratiedruk praktijkhouders
Om praktijkhouderschap te promoten, moet er echter wel wat gedaan worden aan de administratieve lastendruk voor verantwoordelijke huisartsen. Bushoff stelt dat dit ook kan, want het is absoluut niet nodig om iemand met een blijvende aandoening jaarlijks formulieren te laten invullen. Ook kan een enkele druk op de knop voor medicijnen op reis bevestigen. “Het zijn allemaal formulieren die huisartsen moeten invullen en die tijd kosten. En ja, daar praten we al heel lang over, maar er gebeurt niets concreets”, zegt de politicus.
Huisvestingsprobleem huisartsen
Tegelijkertijd is er ook een flink huisvestingsprobleem in de sector. Panden zijn te duur, te klein of simpelweg niet geschikt. In Friesland is daar een oplossing voor gevonden, die ook prima op landelijk niveau uitgerold kan worden. Daar is er een subsidie beschikbaar voor praktijkhouders die een pand willen kopen of verbouwen. Hierdoor zijn er in de provincie in 2 jaar tijd vijftien praktijkhouders bij gekomen. Ook het Waarborgfonds zou een uitkomst moeten zijn voor huisartsen, maar die is nu enkel beschikbaar voor grotere zorginstellingen.
Geen verbod op winst, maar wel op winstuitkering
Bushoff pleit bovendien voor het aan banden leggen van de commerciële huisartsenzorg. Winst maken is niet erg, maar een verbod op winstuitkering aan aandeelhouders is wel nodig. Dit moet voorkomen dat zorggeld in de zakken van de aandeelhouders verdwijnt. Tot slot vindt Bushoff dat de contracten van huisartsenpraktijken strak en compleet zijn en dat er duidelijk is vastgelegd hoe bijvoorbeeld de avond-, nacht- en weekenddiensten worden ingevuld. Dit miste bij Co-Med: de keten draaide niet overal deze diensten, maar stuurde patiënten vooral door naar de al overbelaste huisartsenposten. “Dat is super oncollegiaal.”