Niet per se meer zorgpersoneel door extra geld verpleeghuiszorg
Het extra geld dat de verpleeghuiszorg vanaf 2018 zal ontvangen, hoeft volgens minister De Jonge van Volksgezondheid niet per se gebruikt worden om meer verzorgenden en verpleegkundigen aan te trekken. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Hij doelt daarmee op andere ondersteunende functies die ingevuld kunnen worden om het werk van zorgprofessionals makkelijker te maken. Dit meldt Skipr.
In 2018 ontvangen verpleeghuizen in Nederland al 435 miljoen euro om de kwaliteit van zorg te waarborgen en om de werkdruk voor het zorgpersoneel te verminderen. Daar komt nog eens structureel 2,1 miljard euro bij. Het geld is volgens De Jonge nodig om persoonlijke aandacht voor ouderen te bieden en vraagt om een andere manier van werken. De zorg zou kleinschaliger en vraaggericht moeten worden, innovatiever en met meer vertrouwen in de zorgprofessional. Bestuurders worden uiteindelijk beoordeeld of zij de kwaliteitsverbetering hebben doorgevoerd.
Door alleen meer verzorgenden en verpleegkundigen aan te nemen met het nieuwe budget, gaat volgens de minister te veel geld op aan overhead. Er kunnen ook mensen worden aangenomen als gastvrouw op de afdeling, die eten bereidt met de bewoners en activiteiten doet met de bewoners van de verpleeghuizen. Zij ontlasten daarmee de professionals in hun taken, waardoor er meer tijd overblijft voor kwalitatieve zorg voor ouderen.
Door: Redactie Nationale Zorggids