Meer jeugdbeschermers en betere kwaliteit van zorg, maar wachtlijst blijft
25 november 2024 om 13:32
< 1 min lezen

Meer jeugdbeschermers en betere kwaliteit van zorg, maar wachtlijst blijft

Jeugdbeschermers hebben met ongeveer 25 procent minder werkdruk te maken, blijkt uit cijfers van Jeugdzorg Nederland. In 2022 hadden jeugdbeschermers de zorg voor gemiddeld zestien kinderen. Inmiddels is dat aantal gedaald naar twaalf. De afname van de werkdruk heeft er vooral mee te maken dat de sector meer jeugdbeschermers heeft weten aan te trekken. Dit meldt NOS. 

Vorig jaar maakten vakbond FNV en de jeugdzorgsector afspraken over het verlagen van de werkdruk voor jeugdbeschermers. Inmiddels hebben deze afspraken tot een zichtbare verbetering geleid. De sector heeft er honderden nieuwe jeugdbeschermers bij. Tegelijkertijd is ook het aantal kinderen en jongeren me een nieuwe beschermingsmaatregel iets gedaald.

Zorg is verbeterd, maar wachtlijsten zijn nog altijd lang

Desondanks nemen de wachtlijsten niet af. Nog altijd wachten 1.500 kinderen op een vaste jeugdbeschermer. “Dat is zorgelijk, omdat we er meteen willen zijn als dat nodig is”, zegt Paul Janssen van Jeugdzorg Nederland. De zorg is echter wel verbeterd, ziet zij. Er is meer tijd om aan de start van het traject om naar de kinderen en jongeren te luisteren, waardoor de aanpak van problemen efficiënter is. Ook toont het onderzoek van Jeugdzorg Nederland aan dat jeugdbeschermers weer meer plezier in hun werk ervaren.

Andere factoren meegenomen bij beoordelen werkdruk

Ook FNV is tevreden met de resultaten tot nu toe. Toch zou de vakbond graag zien dat ook de werkdruk omtrent reistijden, vergaderingen en inwerken van nieuwe collega’s wordt aangepakt. Daarom is daar vanaf 2025 ook aandacht voor bij het bepalen van de werkdruk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    Vandaag om 13:19
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16