Medicatieveiligheid ouderen vraagt om sterkere samenwerking professionals
15 november 2024 om 12:08
< 1 min lezen

Medicatieveiligheid ouderen vraagt om sterkere samenwerking professionals

Een huisarts schrijft herhaalrecepten uit, maar weet vaak niet of patiënten de medicatie correct gebruiken. Hier komt de apotheker in beeld, die afwijkingen signaleert, zoals het niet ophalen van medicatie. Soms ligt dit aan angst voor bijwerkingen of onwetendheid. In dergelijke gevallen neemt de apotheker contact op met de huisarts, terwijl de specialist ouderengeneeskunde advies geeft over kwetsbare ouderen. Dit multidisciplinaire overleg kan therapieontrouw en medicatiefouten helpen voorkomen.

Interprofessioneel onderwijs

Om deze samenwerking te verbeteren, hebben het LUMC en het Charlotte Jacobs Instituut een pilot opgezet waarin aios (artsen in opleiding tot specialist) van verschillende specialismen samen leren. Huisartsen, apothekers en specialisten ouderengeneeskunde werkten aan complexe casussen en leerden van elkaars expertise. “Studenten vonden het onderwijs inspirerend en leerzaam,” zegt Noordermeer-Wanner. Een deelnemer gaf zelfs aan dat het leuker was dan regulier onderwijs.

Toekomstige zorg verbeteren

De pilot krijgt positieve feedback en vormt een belangrijke stap richting betere samenwerking en medicatieveiligheid. De hoop is dat dit onderwijs landelijk wordt uitgerold en dat zorgprofessionals al tijdens hun opleiding leren hoe cruciaal multidisciplinair contact is. Door samenwerking meteen vast te leggen in de opleiding, wordt de basis gelegd voor veiligere farmaceutische zorg voor ouderen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ouderenzorg

    HagaZiekenhuis, HMC en LUMC versterken samenwerking in ouderenzorg

    Gisteren om 08:38
  • In woonzorgcentrum Nieuwe Hoeven ook mensen met ernstige dementie vrijheid
    • Ouderenzorg

    Woonzorgcentrum Nieuwe Hoeven geeft ook mensen met ernstige dementie vrijheid

    25 november 2024 om 11:28