6 januari 2013 om 21:03
< 1 min lezen

Kliniek wist van uitschrijving Jansen Steur

HEILBRONN (Novum) – De kliniek in Heilbronn waar de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur werkte wist al in 2011 dat hij zich in Nederland had laten uitschrijven als arts. Dat heeft de directeur van de kliniek, Thomas Jendges, erkend tegen de NOS. De lokale krant de Heilbronner Stimme zegt aanwijzingen te hebben dat de kliniek in 2011 al wist van het strafrechtelijk onderzoek tegen Jansen Steur.

De afdeling personeelszaken kwam er in 2011 al achter dat hij zijn Nederlandse werkvergunning als medisch specialist had ingeleverd, verklaarde Jendges. Het ziekenhuis heeft daarop geen grondig onderzoek ingesteld. Jendges weet niet waarom. “Dat moet ik morgen verder nagaan in ons ziekenhuis.”

De directeur stelt dat er geen arrestatiebevel of een beroepsverbod was. De afdeling personeelszaken heeft zijn aanstelling daarom vermoedelijk goedgekeurd.

Een medewerker van de neurologieafdeling heeft in 2011 geprobeerd de neuroloog via Google na te trekken, zei Jendges verder. “Maar de medewerker heeft vermoedelijk alleen in het Duits gezocht. Om te kijken of er in Duitsland iets over hem bekend was.”

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei zaterdag in Nieuwsuur dat de Duitsers Jansen Steur hadden moeten googelen. Ze zei ook dat het uitschrijven van medici uit het BIG-register de beste bescherming tegen ‘prutsers en kwakzalvers’. Schippers pleitte verder voor een centraal Europees systeem waarin landen niet alleen elkaars diploma’s, maar ook elkaars sancties erkennen.

Eerder op de dag meldde de Heilbronner Stimme dat Jansen Steur toch een patiënt heeft behandeld in de Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn. Hij heeft in augustus bij een 33-jarige vrouw een lumbaalpunctie uitgevoerd, waarbij ruggenmerg is afgenomen. De vrouw zegt in de krant nog weken last te hebben gehad van de ingreep van de ‘schandaalarts’ en kon naar eigen zeggen enkele dagen niet eten en bewegen

Het ziekenhuis ontsloeg Jansen Steur vrijdag en gaf zaterdag aan dat hij voor zover bekend geen patiënten heeft benadeeld in het Duitse ziekenhuis. Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    Vandaag om 11:41
    • Zorgpersoneel

    Toekomst kinder- en jeugdpsychologen in opleiding bedreigd door geschrapte plannen

    Vandaag om 09:12