Kabinet zoekt nieuwe bezuiniging na zorgakkoord
DEN HAAG (Novum) – Het kabinet gaat op zoek naar een nieuwe bezuiniging van een miljard euro nu de nullijn in de zorg van tafel is gehaald. De nullijn was onderdeel van het bezuinigingspakket dat eerder deze maand van tafel werd gehaald, nadat het sociaal akkoord met werkgevers en vakbonden was bereikt. Het kabinet zegt echter tegen Brussel dat er nog steeds een pakket van 4,3 miljard euro ligt, mocht de groei volgend jaar tegenvallen.
Dat blijkt uit het Stabiliteitsprogramma dat het kabinet aan Brussel overhandigt en dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. Het kabinet zegt het miljard niet te zoeken in een belastingverhoging, maar in de vorm van extra bezuinigingen.
D66 reageert kritisch op het ‘gat’ in de begroting dat nog moet worden ingevuld. “De verwarring is compleet. Er is nu een gat bijgekomen van een miljard en het is volslagen onduidelijk hoe dit wordt opgelost”, stelt Kamerlid Wouter Koolmees. “Een ongedekte cheque is geen orde op zaken, maar een bende in de begroting. Moeilijke maatregelen worden almaar vooruitgeschoven.”
Het kabinet besloot eerder dit jaar tot extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro, omdat het Centraal Planbureau (CPB) raamde dat het begrotingstekort volgend jaar zou oplopen tot 3,4 procent. Het pakket werd deze maand echter van tafel geveegd, als onderdeel van een akkoord met de sociale partners. Dat akkoord moet het vertrouwen doen toenemen, waardoor mensen weer meer gaan uitgeven, stelde premier Mark Rutte (VVD).
De hoop van het kabinet is dat door het sociaal akkoord de economie aantrekt en de bezuinigingen niet nodig zijn. Als uit de nieuwe CPB-raming in augustus blijkt dat de economie echter niet aantrekt, ‘herleeft’ (een deel van) het pakket van 4,3 miljard euro weer. Het woensdag gepresenteerde zorgakkoord slaat echter een gat van een miljard euro in dat pakket, omdat de nullijn in de zorg van tafel is.
Het kabinet beslist in de aanloop naar Prinsjesdag of, en zo ja waarop, extra bezuinigd wordt om het begrotingstekort onder de Europese drieprocentsnorm te krijgen. Oppositiepartijen die nodig zijn voor een meerderheid in de Eerste Kamer mogen meepraten over die bezuinigingen. Daardoor kan het zijn dat het bezuinigingspakket weer een andere vorm krijgt.