Jonge zorgmedewerkers tijdens feestdagen vaker last van agressie dan oudere collega’s
Tijdens de feestdagen neemt agressie in de zorg toe. Vooral jonge zorgmedewerkers onder de 35 jaar hebben het zwaar te verduren. Uit onderzoek van Stichting IZZ blijkt dat 60 procent van deze groep te maken krijgt met verbale agressie, terwijl 31 procent bedreiging of intimidatie ervaart. Ook seksuele intimidatie komt vaker voor bij jongere medewerkers. Deze aantallen liggen flink lager onder oudere zorgmedewerkers. Dit meldt Stichting IZZ.
De gevolgen zijn groot. Ruim 1 op de 10 zorgmedewerkers overweegt te stoppen door agressie tijdens de feestdagen. Personeelstekorten maken de situatie erger. Bijna 40 procent ziet een directe link tussen het tekort en toegenomen agressie. “Deze cijfers zijn zorgwekkend. Zorgmedewerkers staan dag en nacht klaar voor mensen, ook tijdens de feestdagen. Agressief gedrag naar zorgmedewerkers mag nooit als normaal worden beschouwd”, zegt Jan-Luuk de Groot van Stichting IZZ.
Polsbandje met noodknop
Praktische maatregelen kunnen helpen, zoals directe toegang tot beveiliging. Eén op de vier jonge zorgmedewerkers wil bijvoorbeeld een polsbandje met een noodknop. Daarnaast benadrukken zorgprofessionals het belang van meer ondersteuning van werkgevers.
“Dat zoveel zorgmedewerkers kampen met agressie en jonge zorgmedewerkers het hardst worden getroffen, benadrukt dat we moeten blijven investeren in een veilige werkomgeving. Anders verliezen we nog meer waardevolle zorgprofessionals en dat raakt iedereen”, aldus De Groot.
Om slachtoffers van geweld te steunen, compenseert Stichting IZZ het eigen risico van zorgkosten voor medewerkers met PTSS door agressie.