28 maart 2025 om 14:11
3 minuten lezen

Huisartsenpost Gorinchem schaft naambadges af vanwege toename agressie in de zorg

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer

Zorgverleners van de Huisartsenpost Gorinchem dragen sinds vorig jaar geen naambadges meer waarop hun naam zichtbaar is. Deze maatregel is genomen naar aanleiding van de toenemende agressie richting zorgpersoneel. In plaats daarvan tonen medewerkers enkel hun functie op de badge. Volgens de organisatie draagt dit bij aan een veiliger gevoel onder het personeel. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De beslissing sluit aan bij een bredere ontwikkeling binnen de zorgsector, waar artsen en verpleegkundigen steeds vaker te maken krijgen met verbaal of zelfs fysiek grensoverschrijdend gedrag van patiënten en bezoekers. In het nabijgelegen Beatrixziekenhuis in Gorinchem meldt het personeel vrijwel dagelijks incidenten, met name in verbale vorm. Ook fysieke confrontaties komen voor, wat heeft geleid tot de structurele inzet van beveiligers.

Beveiliging en trainingen

Wanneer agressie zich voordoet, wordt direct de beveiliging ingeschakeld. Medewerkers krijgen trainingen om adequaat te kunnen reageren op dreigende situaties. Hierbij wordt aandacht besteed aan het herkennen van signalen, de-escalatie en persoonlijke veiligheid. Als een situatie escaleert, treedt de beveiliging actief op. Daarbij wordt bij ernstig verbaal of fysiek geweld altijd melding gedaan bij de politie.

Naast acute interventie wordt binnen het Beatrixziekenhuis ook gewerkt aan nazorg en reflectie. Patiënten of bezoekers die agressief gedrag vertonen, worden indien mogelijk apart genomen voor een zogeheten ‘koffiegesprek’. Dit gesprek dient niet alleen om de spanningen te verlagen, maar ook om inzicht te krijgen in de achterliggende oorzaak van het gedrag. Het doel is om zowel escalatie in de toekomst te voorkomen als om te leren van het voorval.

Soms blijkt uit deze gesprekken dat de patiënt niet volledig toerekeningsvatbaar was op het moment van het incident. Agressie kan het gevolg zijn van een delier of cognitieve achteruitgang, zoals bij dementie. In dergelijke gevallen wordt met zorgvuldigheid gekeken naar passende ondersteuning en begeleiding.

Landelijk beeld: agressie in de zorg neemt toe

De ervaringen in Gorinchem zijn geen uitzondering. Uit recente onderzoeken van vakverenigingen blijkt dat agressie tegen zorgpersoneel landelijk toeneemt. De artsenfederatie KNMG rapporteert dat één op de drie artsen in Nederland met agressie te maken krijgt, waaronder in sommige gevallen zelfs doodsbedreigingen. Ook verpleegkundigen ervaren dit in toenemende mate. Uit onderzoek van NU’91 blijkt dat bijna een op de vijf zorgverleners wekelijks te maken heeft met bedreigingen; een kleinere, maar significante groep meldt zelfs dagelijkse incidenten.

Albert Schweitzerziekenhuis kiest voor maatwerk in naamsvermelding

In het Dordtse Albert Schweitzerziekenhuis kunnen verpleegkundigen zelf bepalen of ze hun volledige naam of alleen hun voornaam op hun badge tonen. De personeelspas vermeldt wel altijd een foto en functie, terwijl op de borden op afdelingen enkel voornamen worden getoond. Dit moet het risico op persoonlijke confrontaties of intimidatie verkleinen, zonder afbreuk te doen aan de herkenbaarheid van het personeel.

Balans tussen veiligheid en herkenbaarheid

In tegenstelling tot de huisartsenpost behouden medewerkers van het Beatrixziekenhuis vooralsnog hun naambadge met achternaam. Volgens de instelling is het onderscheid beperkt, omdat patiënten vaak vooraf al weten met wie ze een afspraak hebben, onder andere via bevestigingsmails. Toch blijft het zoeken naar de balans tussen transparantie, patiëntgerichtheid en de veiligheid van zorgprofessionals.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel

Aankomende evenementen

07 Apr
Zorg & ict
  • Utrecht
19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe