Huisartsen Utrecht ruziën over 3.700 patïenten
In Utrecht is een hoogoplopende ruzie ontstaan tussen huisartsenpraktijken over wie een groep van 3.700 patiënten tot zijn bestand mag rekenen. De ruzie laat zien hoe kwetsbaar het registratiesysteem is, dat door huisartsen en verzekeraars wordt gebruikt. Dat meldt de Volkskrant.
Huisartsen ontvangen van zorgverzekeraars een kwartaalvergoeding van 15 euro per ingeschreven patiënt. Vlak voor de jaarwisseling haalde zorgondernemer Paul Drost de 3.700 Utrechtse patiënten bij andere praktijken weg en schreef ze onder zijn naam in. Zo kon hij op 1 januari bijna 60 duizend euro innen aan inschrijftarieven. Het overschrijven van patiënten is een relatief eenvoudige handeling in het centrale computersysteem waarin huisartsen bijhouden waar patiënten staan ingeschreven. Het ging volgens hem om patiënten die hij in de loop van de afgelopen jaren heeft geworven onder studenten.
In 2009 zette Drost op universiteitscampus De Uithof een huisartsenpraktijk op voor studenten. Drost, die ook praktijken heeft in Rotterdam en Enschede, ging daarna een samenwerkingsverband aan met de nabijgelegen Utrechtse praktijk Galgenwaard. ‘Ze vroegen mij of wij samen konden optrekken, omdat het daar wat minder liep’, zegt Drost. ‘Galgenwaard ging de zorg leveren, ik mijn database met patiënten.’
De Utrechtse praktijk Galgenwaard, die tweeduizend patiënten zegt te zijn kwijtgeraakt, spant een kort geding aan tegen Drost. De Utrechtse Huisartsen Vereniging onderzoekt waar de andere patiënten voorheen stonden ingeschreven. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg buigt zich over de kwestie. Eerder zijn wel eens fouten met het registratiesysteem gemaakt, maar voor zover bekend nooit op deze schaal.
Galgenwaard zegde de samenwerking met Drost eind vorig jaar op, nadat de praktijk was overgenomen door zorgconcern Arts en Zorg. Sindsdien is onduidelijk van wie de patiënten in het bestand zijn: van de praktijk die zij bezochten of van de ondernemer waarbij zij zich hadden inschreven.
© Nationale Zorggids