‘Herijking ggz-tarieven NZa biedt unieke kans voor meer indirecte tijd’
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet vóór december 2024 de tarieven van de geestelijke en forensische gezondheidszorg over 2022 en 2023 herzien. Dit biedt een unieke kans om meer ruimte te scheppen voor indirecte tijd, zoals administratie, overleg en herstel van behandelaren. Het herijken van deze tarieven kan bijdragen aan betere zorg en het verminderen van misstanden in de sector, aldus de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO).
Indirecte tijd omvat activiteiten zoals multidisciplinair overleg, het analyseren van onderzoeksgegevens en administratieve taken. Hoewel deze tijd essentieel is voor kwalitatieve zorg, is deze niet declarabel. Hierdoor ontstaat een financiële prikkel voor zorgorganisaties om behandelaren voornamelijk in te zetten voor direct cliëntcontact, wat vaak leidt tot werkdruk en emotionele uitputting onder zorgverleners. Uit onderzoek vanStichting IZZ blijkt namelijk dat in 2022 één op de vijf ggz-medewerkers emotioneel uitgeput was, aanzienlijk meer dan in andere zorgsectoren.
Herijking ondersteunt passendere zorg
De rechter oordeelde dat de NZa de toegenomen indirecte tijd van de afgelopen vijf jaar moet meenemen in de nieuwe tarieven. Hierdoor kunnen behandelaren meer focus leggen op samenwerking en gedegen analyses, wat vooral belangrijk is bij complexe zorgvragen. Het correct waarderen van indirecte tijd draagt niet alleen bij aan betere zorg, maar vermindert ook de prikkel voor frauduleuze declaraties en oppervlakkige diagnoses.
Steun voor de sector
De herziening van de tarieven biedt een mogelijkheid om de balans tussen directe en indirecte tijd te herstellen, wat bijdraagt aan een gezondere werkomgeving en hogere kwaliteit van zorg. Dit is hard nodig in een sector die steeds meer onder druk staat. Met een daadkrachtige aanpak kan de NZa ervoor zorgen dat zorgverleners de ruimte krijgen om op een duurzame manier aan de groeiende zorgvraag te voldoen, besluit de NVO.