5 maart 2013 om 09:54
< 1 min lezen

‘Ggz en huisarts willen steun van Rijk en zorgverzekeraars’

MAASTRICHT – Door de voorgenomen bezuiniging op de geestelijke gezondheidszorg zullen 200.000 patiënten moeten worden overgeheveld van de tweede lijn naar de eerste. Zij kunnen dan met de hulp van specialisten door huisartsen worden opgevangen. Dit is echter niet mogelijk zonder steun van de overheid en zorgverzekeraars, zo meldt Dagblad de Limburger.

Psychotraumatoloog Wim Wolters en psychiater Bram Bakker waarschuwen in de Limburgse krant voor desastreuze gevolgen, wanneer die steun er niet zal komen. Volgens hen kan dat zelfs leiden tot meer zelfmoorden.

Uit een recente enquête van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) blijkt dat 85 procent van de huisartsen verwacht dat deze bezuinigingen de kwaliteit van de psychische en psychiatrische zorg onder druk zal zetten. De artsen zien de wachtlijsten fors toenemen en hulpverleners en mantelzorgers overbelast raken.

Directeur Paul van Rooij  van GGZ Nederland deelt de zorgen van huisartsen, psychologen en psychiater, maar ziet ook oplossingen. Hij is momenteel over de bezuinigingsplannen in gesprek met minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en met verschillende beroepsorganisaties.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Gouda test nieuwe aanpak: wijkverpleging als oplossing voor drukke spoedzorg

    Gisteren om 14:11
    • Zorgpersoneel

    Nieuw hospice in Kollum geeft vrijwilligers alle tijd voor hun patiënt

    Gisteren om 13:28