2 maart 2016 om 13:15
< 1 min lezen
Gevoelens van onveiligheid dalen sterk
In vergelijk met andere gemeenten laten de gevoelens van onveiligheid in Zoetermeer een sterke daling zien. Dit blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor, een onderzoek onder 37 middelgrote gemeenten naar criminaliteit en sociale veiligheid. De landelijke percentages laten een daling zien, maar niet zo sterk als in Zoetermeer. In 2015 is het totaal aantal slachtoffers van misdrijven in Zoetermeer verder afgenomen. Ook zijn er minder slachtoffers van woninginbraken en fietsendiefstal. In 2013 lag dat percentage in Zoetermeer op 14,3%, in 2014 op 11,3% en in 2015 op 9,6%.
Burgemeester Aptroot: ‘Zoetermeer doet het wat betreft de subjectieve veiligheid dus goed vergeleken met andere gemeenten. We werken samen met onze inwoners, de politie en partners hard aan het verbeteren van de veiligheid in onze stad. Wij blijven er hard aan werken om dit lagere niveau vast te houden en zo mogelijk in 2016 verder te laten dalen.’
Met betrekking tot fysieke verloedering en sociale overlast scoort Zoetermeer lager dan de landelijke percentages. Het college ziet hier ruimte voor verbetering en zal zich inzetten om de trend om te buigen.
Tevreden over politie en gemeente
Ook de tevredenheid over het contact met de politie in Zoetermeer lijkt toe te nemen. In 2013 was 53,0% van de ondervraagden hier tevreden over, in 2014 59,2% en in 2015 63,2%. 40,2% is (zeer)tevreden over het functioneren van de gemeente op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde van 35,9%.
Veiligheid
De gemeente heeft het thema veiligheid hoog op de agenda staan en vindt het belangrijk dat inwoners zich veilig voelen in de stad. Het is een taak van de gemeente om dit in samenwerking met diverse partijen te realiseren. Er wordt ingezet op preventie en er wordt opgetreden wanneer dat nodig is.