‘Effectiviteitsonderzoek veelvoorkomende behandelingen bespaart miljoenen’
Een grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van behandelingen van zeven veelvoorkomende aandoeningen moet leiden tot een besparing van minimaal 30 miljoen euro aan zorgkosten. Dat maakte de Orde van Medisch Specialisten (OMS) gisteren bekend.
Het onderzoek zal zich richten op chronische neus- en bijholteontsteking (jaarlijks 15.000 patiënten), polsbreuk bij ouderen (12.000 patiënten), complicaties in zwangerschappen bij meisjes die in de prepuberteit problemen hadden met de urineverwerking (onbekend aantal), effectiviteit van kunstmatige inseminatie (jaarlijks 30.000 behandelingen), behandeling van een beknelde armzenuw (komt voor bij 9 procent van de vrouwen, 0,5 procent mannen) en de effectiviteit van het doorgaan met groeihormoonbehandeling bij kinderen (1500 kinderen). Daarnaast gaan anesthesiologen testen of directe gesprekken met patiënten na afloop van een operatie kunnen zorgen voor minder fysiek ongemak. In de huidige situatie heeft een verdovingsspecialist na de operatie zelden contact met patiënten.
Volgens OMS-bestuurder Marcel Daniëls kunnen met de onderzoeken miljoenenbesparingen worden gerealiseerd. ‘Als blijkt dat het een korte behandeling even effectief is als een langere, bijvoorbeeld bij kinderen met groeiachterstand die hormonen krijgen, dan zijn we veel minder geld kwijt aan de behandeling. Hetzelfde geldt voor de vraag of je als patiënt met chronische neus- en bijholteontsteking beter af bent met een operatie of met medicijnen. Hier zitten enorme potentiële kostenbesparingen.’
Het grootschalige onderzoek maakt deel uit van de campagne Verstandig Kiezen van de OMS, de wetenschappelijke specialistenverenigingen en ZonMw. Deze campagne is een concrete uitwerking van het Zorgakkoord dat de OMS vorig jaar sloot met het kabinet. Met dit akkoord moeten de kosten in de curatieve zorg de komende jaren significant worden verminderd.
© Nationale Zorggids