17 september 2013 om 14:46
< 1 min lezen

‘Een op twintig zorgbestuurders fraudeert bewust’

(Novum) – Ongeveer vijf procent van de bestuurders in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg pleegt bewust fraude. Nog eens vijf procent zou fraude hebben overwogen, maar zijn afgeschrikt door mogelijke sancties. Die schattingen staan in een risicoanalyse die het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De onderzoekers noemen de gebrekkige integriteit van zorgbestuurders ‘het grootste risico’ wat betreft zorgfraude. De bestuurders plegen fraude door bijvoorbeeld het opschroeven van de zorgindicatie van patiënten en meer te declareren dan wordt geleverd. Omdat diegene die de zorg nodig hebben vaak beperkte kennis hebben en kwetsbaar zijn, kan de niet-integere bestuurder ‘zijn slag slaan’, aldus de onderzoekers.

De risicoanalyse werd meegestuurd naar de Kamer bij de aankondiging van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) om meer inspecteurs tegen zorgfraude aan te stellen. Daarvoor is volgend jaar vijf miljoen euro vrijgemaakt. De jaren daarna is tien miljoen euro beschikbaar.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    Vandaag om 12:54
    • Gehandicaptenzorg

    Veel diplomafraude in de gehandicaptenzorg

    Gisteren om 10:57