Minister Dijkstra wil minder terughoudendheid onder psychiaters bij euthanasie
4 april 2024 om 11:57
< 1 min lezen

Dijkstra wil minder terughoudendheid onder psychiaters bij euthanasie

Nog steeds zijn veel psychiaters terughoudend met het beoordelen en uitvoeren van een euthanasieverzoek. Hierdoor is het voor het Expertisecentrum Euthanasie lastig om genoeg psychiaters aan te nemen, en zijn er ook niet voldoende die een second opinion willen uitvoeren of als tweede arts een euthanasieverzoek met psychisch lijden willen beoordelen. Demissionair minister Pia Dijkstra van Volksgezondheid hoopt dat die terughoudendheid afneemt en ziet dat in de praktijk ook gebeuren. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

Collega-D66’er Wieke Paulusma stelde hierover Kamervragen aan Dijkstra, naar aanleiding van een interview met psychiater Kit Vanmechelen in de Volkskrant over de lange wachttijden voor mensen die psychisch lijden. Zij moeten soms tot wel 3 jaar wachten tot hun verzoek in behandeling wordt genomen. Psychiaters weten vaak niet hoe zij met deze euthanasieverzoeken moeten omgaan en verwijzen patiënten daarom door naar het Expertisecentrum Euthanasie.

Afname in terughoudendheid

Als het aan Dijkstra ligt zijn psychiaters hierin minder terughoudend, en dat ziet ze inmiddels ook terug in de praktijk. “In het veld wordt gesignaleerd dat er een afname is van de terughoudendheid en handelingsverlegenheid”, schrijft ze. Scholing, een landelijk expertisenetwerk en stichtingen die zorgen voor meer begrip over euthanasie bij psychisch lijden hebben hieraan bijgedragen. De minister verwacht ook dat als doodswensen en euthanasieverzoeken vaker in de reguliere ggz worden beoordeeld, patiënten minder vaak een doorverwijzing nodig hebben naar het expertisecentrum. Dijkstra hoopt dat de wachtlijst hierdoor afnemen.

Euthanasiewens voorkomen

Wel benadrukt de minister dat het te allen tijde nodig is om te voorkomen dat mensen een euthanasiewens krijgen vanwege psychisch nood. Mensen met een doodswens hebben vroegtijdige en laagdrempelige hulp nodig zodat zij perspectief krijgen op een betekenisvol leven. Alleen al het bespreekbaar maken van de doodswens, kan de suïcidale gedachten helpen terugdringen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • GGZ

    Patiënt Fivoor laat in brief weten met inwoners Den Dolder mee te leven

    Vandaag om 09:18
    • GGZ

    Nieuw project moet alcoholgebruik onder LHBTIQ+-jongeren terugdringen

    Gisteren om 14:22