‘Artsen falen bij stervensbegeleiding’
(Novum) – Artsen en verpleegkundigen schieten tekort bij de palliatieve zorg van patiënten die op sterven liggen. Hun kennis en ervaring op het gebied van deze zorg is onvoldoende, stelt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dinsdag in de Volkskrant.
Als een patiënt in de stervensfase erge pijn heeft of benauwd is, kan een arts palliatieve sedatie gebruiken. Daarbij wordt het bewustzijn verlaagd, waardoor het overlijden rustig kan plaatsvinden.
Uit een rondgang onder artsen blijkt dat vaak te vroeg wordt gestart met de behandeling. Dat mag pas als de patiënt nog maximaal twee weken te leven heeft. Ook wordt sedatie gebruikt als verkapte euthanasie en voelen artsen zich door families onder druk gezet.
De tekortkomingen bij de palliatieve zorg zorgen nu voor ‘onnodig lijden en soms traumatische ervaringen voor nabestaanden’, zegt directeur netwerken van het IKNL Marlies Jansen-Landheer in de krant. “Er is nog steeds geen strak protocol. Het is tijd voor professionalisering”, aldus de directeur. Het IKNL, dat artsen en verpleegkundigen adviseert over palliatieve zorg, brengt binnenkort een rapport uit met analyses van onderzoeken over het onderwerp.
Nederlandse artsen maken volgens de krant steeds vaker gebruik van palliatieve sedatie. Jaarlijks gebeurt het zo’n zeventienduizend keer.