8 april 2025 om 10:39
2 minuten lezen

Apothekersassistenten geven toe dat het soms misgaat bij uitgifte van medicijnen

Door: Nationale Zorggids / Femke van Arendonk

In apotheken gaat het duizenden keren verkeerd tijdens de controle op medicijnen. Bij het uitgeven van de medicatie worden er fouten gemaakt. Voor sommige patiënten heeft dat ernstige gevolgen. EenVandaag deed hier onderzoek naar en ondervroeg 2.730 apothekersassistenten. 

Het lukt apothekersassistenten lang niet altijd om de verplichte tweede controle uit te voeren. Dat komt voornamelijk door het personeelstekort en de hoge werkdruk. Medicijnen zijn soms al de deur uit voordat er een tweede controle uitgevoerd kan worden. Of alleen een stagiaire heeft de dubbelcheck gedaan. Apothekersassistenten staan ook vaak alleen als ze moeten openen en sluiten. Dan is extra controle ook niet mogelijk.

Verkeerde medicatie meegeven

Een verkeerd medicijn of geneesmiddel meegeven aan een patiënt. Als er niet door een tweede medewerker wordt meegekeken kunnen dit soort zaken ongemerkt door blijven gaan. 

De 70-jarige Cor Toorenburg kreeg een te hoge dosis pijnstillers mee vanuit de apotheek. Toorenburg slikte veel medicijnen na een zware buikoperatie. Daaronder viel ook de pijnstiller oxycodon. Omdat Toorenburg te veel medicijnen had ingenomen viel hij versuft van de trap. Door een ambulance werd hij vervolgens opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. De fout komt volgens Toorenburg omdat er te weinig personeel in zijn apotheek stond.

Signalen assistenten serieus nemen

De signalen van de apothekersassistenten vindt Anke Lambooij van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVN) erg belangrijk. “We moeten als apothekers, overheid en brancheorganisaties het serieus nemen als de assistenten aan de bel trekken.” 

Vierogenprincipe

Met het vierogenprincipe worden ongelukken met medicatie op het laatste moment vaak voorkomen. Voor medicatieveiligheid is het dan ook belangrijk dat er een controle plaatsvindt door twee onafhankelijke apothekersassistenten.

Salarisverhoging lost fundamentele problemen niet op

Apothekersassistenten kregen eind maart goed nieuws te horen. Hun salaris stijgt met 20 procent aan het einde van 2026. Vakbond FNV waarschuwt alvast dat het fundamentele probleem daarmee niet is opgelost. Openen of alleen werken met stagiaire voldoet namelijk niet aan de wet- en regelgeving.

Patiënten grijpen zelf al in als ze de verpakking of hun medicijnen niet herkennen. Maar Lambooij hoopt dat apothekers en hun assistenten toch samen nog een keer gaan zitten om te praten over het proces in de apotheek.

Welk medicijn moeten we dubbelchecken?

Apothekers en assistenten zouden volgens Lambooij een afspraak moeten maken welke medicijnen de hoogste risico’s geven en deze dan de prioriteit geven als het om een dubbelcheck gaat. Kleven er geen complicaties aan het recept? Dan is een extra controle wellicht minder belangrijk. 

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), de brancheorganisatie van apothekers, geeft later vandaag nog een reactie over de signalen die de apothekersassistenten afgeven. 

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland