Amsterdam UMC mag orthopedisch chirurg ontslaan na wangedrag
Jarenlang gedroeg een orthopedisch chirurg van het AMC, onderdeel van het Amsterdam UMC, zich agressief en neerbuigend naar collega’s en studenten. Een rechter oordeelde in juni dat het ziekenhuis de man mag ontslaan. De arts stapte hierop zelf naar de rechter om een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro te eisen, maar daar zal hij niets van terugzien. Het AMC mag zijn arbeidsovereenkomst per 1 januari 2024 beëindigen. Dit meldt RTL Nieuws.
Als orthopedisch chirurg, hoogleraar en opleider verdiende de 59-jarige man maandelijks zo’n 24.000 euro. Zijn orthopedische kwaliteiten stonden nooit ter discussie, want daarover was men altijd lovend. De wijze waarop hij omging met studenten, collega’s en ander personeel, heeft de afgelopen jaren echter flinke kritiek gekregen. Hij zou artsen in opleiding negatief bejegenen en slechte feedback geven. Op de operatiekamer was de sfeer gespannen als hij daar als opleider aanwezig was. In 2017 werd de medisch specialist gemaand een coachingstraject te volgen, maar dat leek weinig effect op de man te hebben. Hij behoorde in 2019 tot de 1,5 procent van de slechtst beoordeelde opleiders van ons land.
Onveilig leerklimaat
Alleen al vorig jaar zijn drie incidenten gemeld, waarbij hij afzonderlijk een conflict had met een traumachirurg, een orthopedisch chirurg en een hoofdverpleegkundige. Zijn meningsverschil met de hoofdverpleegkundige ging erover dat hij vond dat hij de ok-verslagen niet hoefde in te leveren vanwege het kennisniveau van de verpleegkundige. Die zou toch niet begrijpen wat erin stond. Eind vorig jaar kwamen nogmaals meldingen over incidenten binnen. Een arts en arts in opleiding dienden een bezwaar in vanwege zijn denigrerende en agressieve manier van communiceren. Ook zou hij diverse malen hebben gescholden tijdens een operatie.
Twee brieven
Ondanks herhaaldelijke pogingen van het ziekenhuis om het gedrag van de arts te veranderen, kwam er op 5 december een brief binnen namens alle artsen in opleiding. Zij waren klaar met het onveilige en bedreigende leerklimaat dat hij zou hebben gecreëerd. Hij zou tegen zijn studenten hebben gezegd dat ze onderaan de hiërarchie stonden en ze pas mochten praten als ze konden opereren. Ook alle verpleegkundigen hadden zich verenigd in een brief. De orthopeed werd op betaald verlof gestuurd. Mediation dat in de tussentijd werd opgezet, slaagde niet en daarom stapte het AMC in juni naar de rechter om zijn ontslag aan te vragen. Bij de rechter eiste hij naast zijn reguliere ontslagvergoeding ook een schadeclaim van 1,2 miljoen euro. Hier gaat de rechtbank niet in mee en het ziekenhuis mag hem vanaf 1 januari 2024 ontslaan. Waarschijnlijk krijgt hij wel zo’n 160.000 euro als transitievergoeding, zoals het ziekenhuis volgens de wet verplicht is.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky