75% van zorgverleners in dementiezorg heeft te maken gehad met agressie
2 mei 2022 om 10:56
2 minuten lezen

75% van zorgverleners in dementiezorg heeft te maken gehad met agressie

Bijna driekwart van de verzorgenden en verpleegkundigen in de dementiezorg heeft de afgelopen jaren te maken gehad met fysieke of verbale agressie van bewoners. Dat blijkt uit een rondgang van het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) en de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN). Zorgmedewerkers hebben bijvoorbeeld last van bewoners die hen in de borsten knijpen of die zich hardhandig verzetten tijdens het verlenen van zorg, meldt Pointer. 

Verbale of fysieke agressie kan optreden bij dementie en komt in veel gevallen voort uit ‘onbegrepen gedrag’. Uit de rondgang van Pointer blijkt echter dat slechts een kwart van de verpleegkundigen en verzorgenden in de verpleeghuizen voldoende tijd ervaart om dit soort gedrag van bewoners met dementie echt te kunnen begeleiden of doorgronden.

Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg laat in een reactie weten dat het bekend is dat verbale en fysieke agressie voorkomt in de zorg voor mensen met dementie. Ze pleit ervoor dat zorgorganisaties hun medewerkers voldoende ruimte geven om kennis en expertise op te doen rond dit onbegrepen gedrag.

Inzet psychofarmaca

Wanneer onbegrepen gedrag bij mensen met dementie als problematisch wordt ervaren kunnen er volgens de richtlijnen onder bepaalde omstandigheden ook medicijnen (psychofarmaca, zoals slaapmiddelen en antipsychotica) worden ingezet. Eerst moet dan wel gekeken worden of het gedrag op andere manieren te beïnvloeden of te temperen is. Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat het gebruik van medicatie door deze aanpak in verpleeghuizen in de laatste decennia is gedaald, maar sinds een aantal jaar vlakt die daling wel af. In 2019 krijgt 7 op de 10 bewoners van verpleeghuizen nog psychofarmaca voorgeschreven

Rob van Marum, bijzonder hoogleraar Farmacotherapie bij ouderen (Amsterdam UMC), denkt dat door de huidige en toekomstige druk op de dementiezorg er een ‘plateau’ is bereikt in het gebruik van dit soort medicatie. En we in de toekomst zelfs rekening moeten houden met een stijging. “Ik weet dat alle zorgverleners er een hekel aan hebben en dat iedereen zijn uiterste best doet om het te vermijden. Maar als de druk op de zorg nog groter wordt dan gaan we onherroepelijk zien dat ook de vraag om rustgevende medicatie gaat toenemen. Gewoon ook voor verzorgenden zelf om overeind te blijven in het zware beroep dat ze hebben.”

De uitzending hierover van Pointer was zondag 1 mei te zien. Terugkijken? Dat kan hier

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41