14 december 2016 om 14:04
< 1 min lezen

Zorgnetwerk voor zeldzame aandoening neurofibromatose 1

Dertien Nederlandse ziekenhuizen zijn vorige week een landelijk zorgnetwerk voor neurofibromatose type 1 (NF1) gestart. In het zorgnetwerk is ook het Erasmus MC opgenomen, als landelijk erkend expertisecentrum voor deze zeldzame aandoening. Het landelijk zorgnetwerk werkt nauw samen met de Neurofibromatose Vereniging Nederland en de VSOP (Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties). Dat meldt het Erasmus MC. 

In Nederland leven naar schatting zo’n zesduizend mensen met de aandoening NF1. Dat zijn er teveel om in één expertisecentrum te kunnen worden behandeld en gevolgd. Daarom slaan dertien zorginstellingen nu de handen ineen.

Mensen met NF1 ontwikkelen vooral goedaardige tumoren, waarvan sommige typen kwaadaardig kunnen ontaarden. Bijna alle lichaamssystemen kunnen zijn aangedaan en mensen kunnen tevens te maken krijgen met onder andere cognitieve en gedragsproblemen, sociaal-emotionele problemen, vermoeidheid, slaapproblemen en hoofdpijn.

De zorg, en zeker de zorg voor volwassenen, is tot op heden verkokerd. Bij de zorg zijn verschillende  specialismen betrokken. De zorg is bovendien versnipperd over veel ziekenhuizen in Nederland. Dat terwijl de zorg voor mensen met NF1 bijna altijd vraagt om een multidisciplinaire aanpak door zorgverleners met NF1 expertise. De patiëntenzorg vraagt om aandoeningsbrede expertise, en vereist soms ook zeer specialistische symptoomspecifieke ingrepen.

Het NF1-zorgnetwerk bestaat uit meerdere behandelcentra voor de aandoeningsbrede zorg en een aantal centra waar specialistische, symptoomspecifieke behandelingen kunnen worden geleverd. Met het zorgnetwerk is een belangrijke en innovatieve stap gezet om de zorg voor mensen met NF1 te verbeteren.

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    UMCG sluit contract met alle zorgverzekeraars, Martini Ziekenhuis is er bijna

    24 december 2024 om 13:09
    • Ziekenhuizen

    Bètablokker propranolol vermindert stressgerelateerd trillen bij parkinson

    24 december 2024 om 12:30