14 augustus 2020 om 11:00
< 1 min lezen

Wetenschappers LUMC bestuderen infectie longepitheel bij corona

Onderzoekers Pieter Hiemstra en Anne van der Does van de afdeling Longziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een subsidie van 500.000 euro ontvangen van ZonMw en de Stichting Proefdiervrij. Het geld wordt gebruikt om onderzoek te doen naar het longepitheel bij corona (COVID-19) en het ontwikkelen van een Fibrose Long-Chip. Dit meldt LUMC.  

Het longepitheel bekleedt de luchtwegen en de longblaasjes, en is het voornaamste celtype dat wordt geïnfecteerd door SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Het team van Hiemstra en Van der Does gaat onderzoeken hoe epitheel verkregen uit verschillende anatomische locaties (van neus tot longblaasje) reageert op infectie met SARS-CoV-2. Dit doen ze samen met collega-onderzoekers van de LUMC-afdelingen Medische Microbiologie, Parasitologie, Cel en Chemische Biologie en de Intensive care.

Verschillen in infectiegraad

Het onderzoeksteam kijkt vervolgens of er grote verschillen zijn in infectiegraad en de daaropvolgende reactie van het afgenomen epitheel. Ook worden de reacties van het longepitheel op SARS-CoV-2 vergeleken met de reacties van het longepitheel op andere pathogene coronavirussen zoals SARS-CoV, MERS-CoV en minder pathogene coronavirussen. “Zo kunnen we onderzoeken wat het huidige coronavirus bijzonder maakt en of het de luchtwegen anders infecteert dan andere (corona)virussen. Met die kennis kunnen we daarnaast de gevolgen van het huidige coronavirus op de lange termijn uiteindelijk beter begrijpen”, legt Van der Does uit.

Onderzoeken van langetermijn longschade

Een deel van de subsidie wordt gebruikt voor het ontwikkelen van een Fibrose Long-Chip. “Deze chip kan in de nabije toekomst worden ingezet voor het onderzoeken van lange termijn longschade bij COVID-19”, vertelt Van der Does. “Bij de ontwikkeling van de chip proberen we een model te ontwikkelen waarbij we de effecten van het huidige coronavirus bij patiënten zo goed mogelijk na kunnen bootsen. Met dit model willen we vervolgens achterhalen of (langdurige) longschade bijvoorbeeld met behulp van medicatie geremd of zelfs voorkomen kan worden.”  

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Dossier Corona

    Start strafzaak tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal

    19 december 2024 om 10:15
    • Dossier Corona

    OVV maakt zich zorgen over bezuinigingen op pandemieparaatheid

    18 december 2024 om 13:34