Volwassen patiënten kunnen voorlopig niet terecht bij genderpoli Amsterdam UMC
De genderpoli van het Amsterdam UMC is dusdanig overlast dat er geen plek meer is voor nieuwe volwassen patiënten. Sinds enkele jaren neemt het aantal aanmeldingen toe, maar vanwege een tekort aan psychologen kan de grootste genderpolikliniek van Nederland de vraag niet meer aan. Dit meldt NRC.
In een document voor mensen die wachttijdinformatie opvragen is te lezen dat het Amsterdam UMC meer verwijzingen binnenkrijgt dan het aankan. Kinderen en jongeren zijn nog wel welkom voor een intakegesprek, maar voor volwassenen is een tijdelijke aanmeldstop ingesteld. De wachttijd voor een eerste consult is 3 maanden en de wachttijd voor start van diagnostiek bij een psycholoog is dertien maanden.
Honderd nieuwe aanmeldingen per maand
De genderpoli van het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie (KZcG) in Amsterdam UMC heeft 1.000 kinderen en adolescenten op de wachtlijst staan en 4.500 volwassenen. Iedere maand komen daar zo’n honderd nieuwe aanmeldingen bij. Het ziekenhuis kan op jaarbasis niet meer dan 250 kinderen en jongeren en 450 volwassenen oproepen.
Personele bezetting op orde
Sprake van een echte patiëntenstop is er niet, want volwassenen kunnen nog wel een doorverwijzing krijgen. Maar de wachtlijst waarop ze komen te staan, ligt stil. Het Amsterdam UMC zoekt naar manieren om de personele bezetting op orde te krijgen. Zodra er genoeg psychologen beschikbaar zijn, komen ook volwassenen op de wachtlijst weer in aanmerking voor een afspraak. Volwassenen die in 2020 zijn doorverwezen, hebben komend voorjaar pas hun eerste psychologisch gesprek. Dit betekent dat zij 4,5 jaar hebben moeten wachten.