2 april 2025 om 12:34
2 minuten lezen

Vitaminepillen gepromoot door influencers gevaarlijker dan je denkt

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Snoepjes die je haar laten groeien, je huid laten stralen en je energie een boost geven: influencers verdienen bergen met geld met de verkoop van vitaminegummies. Maar wat ze niet vertellen zijn de gezondheidsrisico’s die hierachter schuil gaan. Dit meldt  Trouw.

Neem Ariënne Veldhuijsen: na het slikken van multivitamines kon ze een week lang niet lopen. Haar voetzolen brandden, en ze dacht dat ze multiple sclerose had. De oorzaak? Een veel te hoge dosis B6, wat zenuwpijn en spierzwakte veroorzaakte. En ze is niet de enige. Bijwerkingencentrum Lareb kreeg al 252 meldingen van soortgelijke klachten. Sommigen kunnen de krant niet eens meer omslaan of hebben pijn door hun dekbed dat op hun voeten leunt.

Vier keer de aanbevolen hoeveelheid B6

Toch blijven influencers zoals Jade Anna hun vitaminelijnen promoten. Met ruim een miljoen volgers prijst ze haar bi yù-supplementen aan als de ultieme selfcare-routine, aldus Trouw. Haar gummies bevatten tot vier keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B6. Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack waarschuwt: “Als een beeldschone influencer zegt dat het werkt, zijn we daar allemaal gevoelig voor.” Ook als er wetenschappelijk helemaal geen bewijs is voor haar- of huidgummies.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verlaagde in 2018 al de maximale hoeveelheid B6 in supplementen, maar klachten blijven binnenstromen omdat sommige verkopers vrij spel hebben. Met slimme woordkeuzes omzeilen ze reclameregels. Claims als ‘vermindert vermoeidheid’ mogen niet, maar ‘helpt vermoeidheid te verminderen’ wel.

Alles draait om geld

Veel influencers produceren hun pillen niet zelf, maar plakken simpelweg hun merknaam op bestaande supplementen van white label-bedrijven. Deze bedrijven verdienen miljoenen en bieden kant-en-klare marketingstrategieën aan met daarin zelfs een ‘richtlijn voor omzet’.

Volgens Lareb-directeur Agnes Kant verkopen influencers vooral gebakken lucht. “Producenten en influencers zoeken de grenzen van de wet op en maken claims om hun product aan de man te brengen. Dit maakt ingrijpen lastig.” Volgens hen is het essentieel om vitamines te slikken voor een gezond leven, maar eigenlijk verkopen ze gewoon lucht aan mensen zonder ook maar enige vitaminetekorten, aldus Kant. Ondertussen denkt de NVWA eraan om het maximumgehalte B6 in supplementen wederom te verlagen vanwege het aantal klachten dat hierover binnenkomt.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen

Aankomende evenementen

07 Apr
Zorg & ict
  • Utrecht
19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe