Verhoogde kans op ernstige infecties bij minder goede bacteriën in darm
De samenstelling van de darmflora blijkt voorspellend te zijn voor het ontwikkelen van ernstige infecties, zoals longontstekingen. Onderzoekers van Amsterdam UMC en de Universiteit van Turku in Finland hebben zes jaar lang meer dan 10.000 mensen gevolgd. Van deze groep kregen ruim 600 mensen met een minder gezonde darmflora een zware infectie, waarvan een deel fataal was. Dit meldt het Amsterdam UMC.
Bij de 602 mensen die tijdens het onderzoek een infectie opliepen en in het ziekenhuis belandden, bleek al vanaf het begin dat ze minder butyraatproducerende bacteriën in hun microbioom hadden. Butyraat is een vetzuur dat een positieve invloed heeft op het immuunsysteem, zoals eerder bij muizen is aangetoond. Het is ook bekend dat mensen met ernstige infecties vaak een tekort hebben aan deze bacteriën. Promovendus Bob Kullberg legt uit: “We wisten niet of een minder gezonde darmflora een gevolg was van de infectie en de behandeling, of dat deze bacteriën van nature al in lagere hoeveelheden aanwezig waren. Deze studie beantwoordt deze kip-en-ei-vraag.”
Butyraatproducerende bacteriën
Het doel van het onderzoek was om te bepalen of butyraat bij mensen, net zoals bij muizen, een gunstig effect heeft op het immuunsysteem. Ontlastingsmonsters van ruim 10.000 deelnemers werden onderzocht. De onderzoekers richtten zich op zestien bacteriën die butyraat produceren door de fermentatie van voedingsvezels.
Uit de studie bleek dat de 602 patiënten die tijdens de zes jaar durende follow-up een infectie opliepen, significant minder butyraatproducerende bacteriën hadden dan de andere deelnemers. “We ontdekten dat mensen met 10 procent meer van deze bacteriën in hun darm een 15 tot 25 procent lagere kans hadden om een infectie te krijgen,” aldus Kullberg. Dit toont aan dat het microbioom betrokken is bij infecties buiten de darm, zoals long- en blaasontstekingen. De analyses hielden rekening met factoren zoals leeftijd, antibioticagebruik en onderliggende ziekten, die zowel de samenstelling van de darmflora als het infectierisico beïnvloeden.
Dieet of probiotica
Deze bevindingen benadrukken het belang van een gezond microbioom en openen de weg naar het individueel voorspellen van het risico op ernstige infecties. Echter, waarom sommige mensen meer butyraatproducerende bacteriën hebben dan anderen, blijft onduidelijk. Ook de vraag of men zelf iets kan doen om de productie van deze bacteriën te stimuleren, is nog onbeantwoord. Hoogleraar Joost Wiersinga benadrukt de noodzaak van vervolgonderzoek: “We moeten uitzoeken hoe we door middel van dieet of probiotica de hoeveelheid butyraat kunnen vergroten om zo ernstige infecties te voorkomen.”
Door: Nationale Zorggids