'Verbod op private equity leidt tot wegvloeien zorggelden naar buitenland'
25 september 2024 om 10:14
2 minuten lezen

‘Verbod op private equity leidt tot wegvloeien zorggelden naar buitenland’

Er dreigt grote onzekerheid voor de zorg in Nederland door een wetsvoorstel om investeringen van private equity in de zorg te verbieden, stelt de Nationale Geneesmiddelen Monitor (NGM). Twee weken geleden diende de SP een motie hiertoe in, die werd aangenomen door de Tweede Kamer. Minister Fleur Agema van Volksgezondheid weigerde eerder een soortgelijke motie door te voeren, met de reden dat externe investeerders essentieel zijn voor de balans in de zorg. Dit meldt NGM.

Momenteel bestaat 30 procent van de zorg in Nederland uit instellingen die gefinancierd worden door particuliere investeerders. Deze zorginstellingen, zoals ketens voor heupoperaties en oogzorg, helpen wachtlijsten in de reguliere zorg te verminderen en dragen bij aan innovatie. Zorgdeskundigen Mark Nuijten en Martin van Putten, co-voorzitter van de Nationale Geneesmiddelen Monitor, waarschuwen dat een verbod leidt tot slechtere zorg, langere wachttijden en een gebrek aan innovatie.

Zorggeld naar het buitenland

Het wetsvoorstel kan ertoe leiden dat Nederlandse investeerders zich terugtrekken, terwijl buitenlandse investeerders niet geweerd kunnen worden vanwege de Europese wetten en regels. Dit kan ervoor zorgen dat Nederlandse zorginstellingen in buitenlandse handen vallen, waardoor miljarden aan zorggeld naar het buitenland verdwijnt. Nederlandse burgers blijven dan achter met de kosten, terwijl buitenlandse bedrijven profiteren van de opbrengsten, waarschuwen Nuijten en Van Putten.

Zorgplicht zorgverzekeraars

Ook zorgverzekeraars waarschuwen dat zonder externe investeringen de zorg niet kan voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Private equity investeert vaak in efficiënte, zelfstandige klinieken, die goedkoper en moderner werken dan reguliere ziekenhuizen. Deze klinieken maken gebruik van de nieuwste technologieën en bieden zorg aan voor een lager tarief, wat zorgt voor een besparing van zo’n 25 procent ten opzichte van reguliere ziekenhuizen. De winst van deze investeringen wordt bovendien opnieuw geïnvesteerd in de zorg, wat bijdraagt aan verdere verbetering en innovatie.

De voorgestelde wet zou niet alleen de zorginstellingen, maar ook de innovatie en kwaliteit van de zorg ernstig schaden. Het nieuwe kabinet zou er goed aan doen de rol van private equity in de zorg te versterken in plaats van te verbieden, om zo de continuïteit en kwaliteit van de zorg te waarborgen, zo luidt de oproep van de Nationale Geneesmiddelen Monitor.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Rijnstate leent medewerkers uit aan andere ziekenhuizen

    Vandaag om 13:33
    • Ziekenhuizen

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    Vandaag om 09:15