Van hardlopen tot stoepranden, we bewegen vooral buiten
Nu sportcentra dicht zijn, zou je verwachten dat de klad erin komt. Nee hoor, we sporten meer dan ooit. In de huiskamer en buiten.
De sportieve matt and nat rugzak staat onaangeroerd in de garage omdat de sportschool dicht is. De voetbalclub start voorlopig alleen trainingen voor jonge kinderen en het zwembad blijft ook gesloten. Toch wordt er momenteel flink gesport.
Hardloopschoenen zijn niet aan te slepen. Springtouwen zijn uitverkocht en ook om weerstandsbanden hoef je niet meer te komen. Ondanks of misschien wel dankzij de coronacrisis. De cijfers van mensen die aan het bewegen zijn, stijgen al sinds vorig jaar flink.
Jongeren en 65plussers zijn het meest fanatiek
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hield vorig jaar 54 procent van de Nederlanders zich aan de bewegingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Jongeren tussen de twaalf en de achttien jaar zijn volgens het CBS meer gaan sporten, van 34 procent in 2018 naar 41 procent vorig jaar. Na de crossbody tas wordt de sporttas gretig door hen opgepakt. Ook 65plussers doen een duit in het zakje. Sportte in 2001 22 procent van de mensen boven de 65 jaar, vorig jaar was dat veertig procent.
Momenteel zijn fietsen en hardlopen de sporten die mensen individueel of met z’n tweeën op gepaste afstand kunnen doen. Of dit zich na de crisis voortzet? Veel mensen lijken zich een stuk bewuster van het feit dat hun gezondheid tevens afhangt van een flinke portie dagelijkse beweging. Dat werkt.
Solo of met z’n tweeën sporten
Als we bij het buitensporten blijven zien we ook kinderen en ouders samen stoepranden, een balletje trappen in de tuin en badmintonnen op het pleintje. Sporten die je solo of met z’n tweeën kunt, overleven nu.
Daarnaast stroomt het internet over van de filmpjes over workouts die in de slaapkamer, tuin of op het balkon uitgevoerd kunnen worden. De squat, lunges en crunches. Niemand die vreemd opkijkt als je de plank op je balkon doet.
Ook een vrijetijdsbesteding als wandelen wint aan populariteit. Wie het sportief wil oppakken noemt het hiken en legt kilometers af op speciale hike-schoenen en draagt een heuptasje met daarin de energybar. Anderen gaan dagelijks gewoon een blokje om.