UMCG Ambulancezorg verwacht weinig impact verlaging maximum snelheid
Ambulances in Groningen en Drenthe zullen waarschijnlijk weinig last hebben van de verlaging van de maximale snelheid op de Nederlandse snelwegen. Woordvoerder Brenda Beekhuizen van UMCG ambulancezorg: “We hebben in het verleden vaker te maken gehad met aanpassingen van de maximumsnelheid en verkeerswijzigingen. Die hadden nauwelijks effect op de aanrijdtijden.” Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
Sinds vorige week mag er nog maar 100 km/u op de snelwegen worden gereden. Ambulances mogen maximaal 40 km/u sneller rijden en mogen daarom maximaal 140 km/u rijden. Beekhuizen verwacht hier geen problemen mee: “We hebben een goede spreiding van onze ambulanceposten. We monitoren de tijden altijd real time en zijn alert op wijzigingen. Dus mocht toch blijken dat het verlaging van de maximum snelheid een effect heeft, dan gaan we daar aandacht voor vragen en een oplossing zoeken.”
Effect van nieuwe maximum snelheid op aanrijtijden
De nieuwe maximum snelheid hoeft volgens haar de aanrijtijden van ambulances, die volgens de wet maximaal vijftien minuten mag zijn, niet te beïnvloeden: “In het Noorden hebben we weinig snelwegen. De afstand die we daarover afleggen zijn vrij kort.” Bovendien rijden ambulances veelal over binnenwegen om bij dorpen te komen. Daarnaast zijn de snelwegen, zoals de A7, vaak te druk om 140 km/u te rijden. Volgens Ans Brouwer van Ambulancezorg Groningen levert het onveilige situaties op als dan de maximum snelheid wordt gereden.
Het is nu niet te voorspellen of de ambulances helemaal geen gevolgen zullen ondervinden van de verlaging van de maximum snelheid. Wel is duidelijk dat ook na de sluiting van de spoedeisende hulp van het Refajaziekenhuis in Oost-Groningen de bereikbaarheid voor de ambulance tot nu toe geen probleem is.
Door: Nationale Zorggids