Thema Internationale Bijwerkingenweek is ‘bijwerkingen voorkomen’
Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat bijwerkingen soms ontstaan door verkeerd medicijngebruik. Deze fouten kunnen veroorzaakt worden door miscommunicatie tussen zorgverleners en patiënten of een gebrek aan kennis. Het CBG benadrukt het belang van het volgen van de bijsluiter, waarin vaak staat of een medicijn bij een maaltijd of met water moet worden ingenomen. Collegevoorzitter Ton de Boer legt uit dat zorgverleners en gebruikers samen verantwoordelijk zijn voor goed gebruik, waardoor bepaalde bijwerkingen vermeden kunnen worden.
Bijsluiter aangepast door meldingen
Voorafgaand aan de marktintroductie onderzoekt het CBG medicijnen op veiligheid en effectiviteit, maar ook daarna blijft de organisatie meldingen van bijwerkingen volgen. Zo kwam het medicijn omeprazol, een maagzuurremmer, in januari 2022 in opspraak toen bleek dat baby’s zich in de dikke vloeistof verslikten. Door meldingen aan Lareb heeft het CBG de fabrikant gevraagd om de bijsluiter aan te passen: ouders wordt nu aangeraden om het medicijn met een kleine hoeveelheid melk te geven.
Meld bijwerkingen
Iedereen kan bijwerkingen direct melden bij Lareb via www.lareb.nl. Deze meldingen helpen bij het verbeteren van medicijnveiligheid en geven inzicht in de oorzaken van bijwerkingen. De Bijwerkingenweek, ondersteund door 94 landen, roept met #Bijwerkingenweek op om ervaringen te delen. Zo draagt elke melding bij aan het verkleinen van risico’s, voor nu en in de toekomst.