15 november 2012 om 15:27
2 minuten lezen

Robert M. wil aanvullend onderzoek in kliniek

M. is in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling tot achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het seksueel misbruik van 67 kinderen. Hij wil zich nu in een van de klinieken zeven weken klinisch laten observeren. Hij werd eerder al onderzocht in het PBC, maar daar werkte hij niet mee. Ondanks zijn weigering kreeg hij tbs.

M. moet nader worden onderzocht omdat het onderzoek van het PBC gebrekkig en onvolledig was, betoogden hij en zijn advocaten. Volgens de raadslieden kan M. in beide instellingen terecht en kan het onderzoek zijn afgerond voor de inhoudelijke behandeling van de zaak in hoger beroep begint.

Het OM bestrijdt dat het onderzoek door het PBC gebrekkig en onvolledig was. Mocht het hof besluiten aanvullend onderzoek te laten verrichten, dan zou dat ook weer door het PBC moeten worden uitgevoerd. De alternatieven die M. en zijn verdediging aandragen zijn in de ogen van justitie ongeschikt.

Verder wil de verdediging meer onderzoek naar de doorzoeking van de woning van M. en zijn echtgenoot op de avond van de arrestatie van M. De toestemming daarvoor was niet op de juiste wijze verkregen. De advocaten van M.’s echtgenoot en medeverdachte Richard van O. stelden zich op hetzelfde standpunt. De raadslieden willen de rechercheurs horen bij de doorzoeking aanwezig waren.

Bij de doorzoeking van de woning werden onder meer computers en harde schijven in beslag genomen met de versleutelde foto’s en video’s waarop M. het misbruik had vastgelegd. Het beeldmateriaal was belangrijk om tot een veroordeling te komen, aangezien de bekentenis van M. niet genoeg was.

Het OM kon zich vinden in het horen van de betrokken politiemedewerkers als getuigen. “Er moet helderheid komen over de start van het onderzoek.”

M. zelf noemde zijn eerste proces tijdens de regiezitting ‘niet eerlijk’. Volgens hem bleek uit onder meer de lichaamstaal, misplaatste opmerkingen en de houding van de rechters dat ze hem niet serieus namen. “Het vonnis stond al vast”, verklaarde de 29-jarige M. Ook vond hij het ‘zeer triest’ dat een tbs-behandeling zo lang op zich zou laten wachten, aangezien daarmee pas begonnen kan worden als hij zijn straf heeft uitgezeten.

Advocaat Richard Korver, die de ouders van 47 slachtoffers bijstaat, kondigde aan dat op twee na alle ouders van hun spreekrecht gebruik willen maken. Het spreekrecht is dit keer onomstreden. Bij de rechtbank leidde het toekennen van het spreekrecht nog tot een wrakingsverzoek tegen de rechters, omdat dat recht toen nog niet in de wet was vastgelegd.

Ook vroeg Korver namens de ouders om de rapportages die zijn opgesteld over M., onder meer door het Pieter Baan Centrum. Deze rapportages zouden de ouders en, op latere leeftijd, ook de slachtoffers inzicht kunnen geven in wat M. tot het misbruik bewoog.

Het hof doet donderdag vanaf 16.00 uur uitspraak over de verzoeken.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    ‘Strijd tegen overgewicht aangaan door groente en fruit btw-vrij te maken’

    Gisteren om 14:18
  • volksgezondheid 2050
    • Ziekenhuizen

    Zo ziet onze volksgezondheid er in 2050 uit

    Gisteren om 09:11