27 juli 2016 om 12:29
< 1 min lezen

RIVM: ‘Toegenomen gebruik van antibiotica is zorgelijk’

Vorig jaar schreven ziekenhuizen 4 tot 5 procent vaker antibiotica voor dan in 2014. Huisartsen schreven de middelen ongeveer 1 procent vaker voor om bacteriën te bestrijden. Die stijgende lijn is voor het RIVM reden tot zorgen, want steeds meer bacteriën worden resistent voor de middelen. Hierdoor is het lastiger om bepaalde infecties te behandelen en kost dit daarnaast meer geld. Dit meldt Nu.nl.

Het gebruik van antibiotica neemt al jaren toe en is ook een aandachtspunt tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland. Minister Schippers van Volksgezondheid maakte eerder al bekend 16 miljoen euro extra beschikbaar te stellen om antibioticaresistentie te bestrijden. Het RIVM stelt dat het gebruik van antibiotica moet worden afgestemd op de individuele situatie van de patiënt en de infectie. “Daarnaast is het van belang dat zorgverleners zorgvuldig de hygiëne- en infectiepreventiemaatregelen naleven om te voorkomen dat resistente bacteriën zich verspreiden”, meldt het RIVM.

De Klebsiellabacterie is een darmbacterie die inmiddels resistent is voor antibiotica. Wie in goede gezondheid verkeert heeft vaak geen last van de bacterie, maar het kan gevaarlijk zijn voor kwetsbare mensen. Zij kunnen door de antibioticaresistentie lastig behandeld worden. Ook infecties die nu nog te behandelen zijn met antibiotica, lopen risico om in de toekomst gevaarlijk te worden door die resistentie. Antibiotica werken dan niet of in mindere mate voor die specifieke bacterie, waardoor het een risico kan zijn voor de gezondheid.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    België past mondkapjesadvies aan, Nederland vooralsnog niet

    Vandaag om 11:46
    • Ziekenhuizen

    Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk neemt maatregelen na derde vuurwerkbom

    Vandaag om 09:41