Rauwe kip wassen is gevaarlijk voor gezondheid, maar Nederlanders doen het toch
10 mei 2022 om 12:04
< 1 min lezen

Rauwe kip wassen is gevaarlijk voor gezondheid, maar Nederlanders doen het toch

Uit het onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat mensen hun rauwe kip wassen om bacteriën te verwijderen of omdat ze het hygiënischer vinden. Echter bereiken ze er juist het tegenovergestelde mee. Rauwe kip wassen verhoogt het risico op voedselvergiftiging. Waterspetters en het sap van de rauwe kip verspreiden het oppervlak van de campylobacter- en salmonellabacteriën. Die komen daardoor bijvoorbeeld op het aanrecht terecht of misschien op borden waarvan gegeten wordt. 

Salmonella kan een gevaar vormen voor de gezondheid, vooral voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Niet tegen de haren instrijken

Het Voedingscentrum raadt het daarom af om kip te wassen. Wie dat toch wil doen, moet zo min mogelijk spetteren, het aanrecht goed schoonmaken en de handen goed wassen. “Als mensen zeggen dat ze gewassen kip lekkerder vinden, kun je ze beter niet tegen de haren instrijken door te zeggen dat ze ermee moeten stoppen”, ziet het Voedingscentrum in buitenlandse onderzoeken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Kraamzorg

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    Vandaag om 09:13
    • Kraamzorg

    Tuchtzaak na online ruzie: verloskundige opnieuw voor de rechter

    Vandaag om 08:08

Aankomende evenementen

21 Dec
Algemene rondleidingen bij OlmenEs
  • Friesland
13 Jan
Van ex-partner naar co-ouder
  • Noord-Brabant
08 Feb
Als het spel te ver gaat – gokschade herkennen in de huisartsenpraktijk en de basis-GGZ
  • Limburg