
Populaire astmamedicatie bevat PFAS, veiliger alternatief nauwelijks voorgeschreven
Longpatiënten die puffers voorgeschreven krijgen, maken vaak gebruik van medicatie die vol zit met milieugevaarlijke stoffen en PFAS. Volgens longdeskundigen zijn er inmiddels genoeg alternatieven met minder schadelijke gevolgen voor het milieu. Artsen kunnen bij het ‘milieubewuster voorschrijven’ gebruikmaken van een nieuwe richtlijn. Dat is niet alleen belangrijk voor de aarde, maar ook voor de mens met longklachten. Dit meldt NOS.
Ruim de helft van de anderhalf miljoen longpatiënten gebruikt een pufje met drijfgas. Zo’n puf veroorzaakt evenveel uitstoot als 320 kilometers met een benzineauto. Slechts 15 tot 20 procent van de gebruikers heeft die pufjes nodig. Toch schrijven artsen ze nog massaal voor, met name omdat ze luisteren naar de wensen van de patiënt. Bovendien is de alternatieve poederinhalator iets intenser voor gebruikers, omdat patiënten krachtiger en dieper moeten inademen. Voor kleine kinderen en ouderen is dat onmogelijk. Daarom krijgen zij eigenlijk standaard de drijfgaspuffers.
PFAS
De drijfgassen in pufjes horen bij de PFAS-familie. Die stoffen breken nauwelijks af, verspreiden zich snel en komen uiteindelijk in ons drinkwater terecht. Vooral het bijproduct TFA baart zorgen. Het hoopt zich op in water én in ons lichaam. Wel is dit een ander soort PFAS dan de stoffen die we inmiddels kennen als schadelijk voor de gezondheid van de mens. Deze vorm in pufjes stapelt zich namelijk niet op en scheidt snel uit via urine. Desondanks blijft de PFAS-industrie zeer schadelijk voor mens én milieu.
Richtlijn klimaatbewust voorschrijven
Volgens artsen en onderzoekers moeten we dringend anders gaan voorschrijven. Er ligt nu een nieuwe richtlijn voor ‘klimaatbewust voorschrijven’ klaar. Die helpt artsen om samen met de patiënt te kiezen voor schonere alternatieven. De meeste patiënten reageren vooralsnog positief, zegt voorzitter Evelyn Brakema van de Groene Zorgalliantie. Sommigen zijn zelfs boos dat ze hier nooit iets over hoorden. “Ik ben heel bewust bezig met het milieu, ben vegetarisch, reis met het ov. En nu blijkt dat ik jarenlang onnodig een supervervuilende puf heb gebruikt”, zei een patiënt verontwaardigd.