26 september 2016 om 11:48
< 1 min lezen

Pijn verklaart verschillen in brein van chronisch vermoeide patiënten

Bij een aantal patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), zijn veranderingen in de hersenen te zien. Onderzoekers van het Radboudumc en het AMC beschrijven dat deze veranderingen niet zozeer samenhangen met de vermoeidheid zelf, maar met de aanwezigheid van pijnklachten. Dat meldt Radboudumc.

Patiënten met CVS, ook wel ME genoemd, zijn niet alleen ernstig moe, maar hebben ook tal van andere klachten. Zo hebben veel patiënten met CVS pijn of kunnen zij zich minder goed concentreren. Eerder onderzoek naar het brein van patiënten met CVS suggereert dat patiënten minder grijze stof hebben dan gezonde, niet vermoeide mensen. In de grijze stof bevinden zich de zenuwcellen die informatie verwerken. Hoe deze hersenveranderingen samenhangen met de verschillende klachten is echter nog niet bekend.

De onderzoekers van het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid van het Radboudumc, het Donders instituut en het AMC verzamelden hersenscans van een grote groep patiënten met CVS. Er werd gekeken naar veranderingen in de grijze stof in de zogenaamde dorsolaterale prefrontale cortex, een deel van de hersenen dat onder andere belangrijk is voor de verwerking van pijnsignalen. Uit eerder onderzoek is bekend dat de hoeveelheid grijze stof in dit hersengebied vaak samenhangt met pijn, verminderde lichamelijke activiteit, of verminderd reactievermogen. Allemaal symptomen die ook veel voorkomen bij CVS-patiënten.

Verrassend genoeg bleek niet de vermoeidheid, maar pijnklachten de variaties in de hersenvolumes het beste te verklaren. Patiënten die veel pijnklachten rapporteerden hadden minder grijze stof in de dorsolaterale prefrontale cortex en een lagere vitaliteit van de zenuwcellen in dit hersengebied. In tegenstelling tot eerder onderzoek, vonden de onderzoekers geen verschil in de hoeveelheid grijze stof wanneer de hele groep CVS-patiënten werd vergeleken met gezonde mensen zonder vermoeidheid. In een vervolgonderzoek gaan de onderzoekers kijken of de grijze stof zich herstelt na een behandeling met cognitieve gedragstherapie, die tot doel heeft pijn- en vermoeidheidsklachten te verminderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Twintig zieke mensen melden zich bij Albert Heijn na eten blauwe bessen

    Vandaag om 14:53
    • Ziekenhuizen

    Nog geen verdachten opgepakt voor explosies Rode Kruis Ziekenhuis

    Vandaag om 14:35