13 maart 2013 om 14:01
< 1 min lezen

‘Pijn door vervormde heup moeilijk te bestrijden’

AMSTERDAM – Kinderen met een ernstige vorm van spasticiteit ontwikkelen vaak een vervorming van hun heupen (heupluxatie). Omdat dit op volwassen leeftijd klachten kan geven worden ze op jonge leeftijd preventief behandeld met een pees- of botoperatie. Uit onderzoek van het VU medisch centrum in Amsterdam blijkt echter dat deze ingreep slechts een beperkt effect heeft.

Kinderrevalidiatiearts Eric Boldingh onderzocht de samenhang tussen ernstige spasticiteit, heupafwijkingen en op latere leeftijd optredende pijnklachten. Het onderzoek toonde weliswaar aan dat een heupluxatie de kans op pijn verhoogt, maar kon tevens geen wetenschappelijke onderbouwing vinden voor de effectiviteit van de alom verbreide gewoonte dat bij ernstig spastische kinderen onder de vijf jaar een peesoperatie aan de heupen wordt uitgevoerd.

Een botoperatie, uitgevoerd rond de leeftijd van 8 jaar blijkt wel effectief om de vervorming van de heup te corrigeren. Nadeel van dergelijke operaties is dat deze erg ingrijpend zijn voor deze groep kwetsbare mensen en nogal wat complicaties teweegbrengt.

Boldingh adviseert dan ook grote terughoudendheid in deze vorm van behandeling. Hij promoveert overmorgen aan het VUmc op dit onderwerp.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Volwassen patiënten kunnen voorlopig niet terecht bij genderpoli Amsterdam UMC

    10 januari 2025 om 13:11
    • Ziekenhuizen

    Alle ziekenhuizen scharen zich achter oproep tot vuurwerkverbod

    10 januari 2025 om 11:52