Overlevingskans bij slokdarm- of maagkanker hangt af van ziekenhuiskeuze
Patiënten met slokdarmkanker of maagkanker hebben niet in ieder ziekenhuis dezelfde overlevingskansen. Wie naar een ziekenhuis gaat met een grotere kans op een operatie heeft een betere kans op overleven dan patiënten die naar een ziekenhuis met de kleinste kans op een operatie gaan. Dat meldt NOS op basis van een onderzoek gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Het onderzoek, waaraan verschillende Nederlandse kankercentra meededen, bestaat uit een studie van dossiers van patiënten die tussen 2005 en 2013 slokdarmkanker of maagkanker hadden. De onderzoekers haalden daar de patenten uit die met chirurgie (maagkanker) of bestraling of chemotherapie (slokdarmkanker) nog genezen konden worden. Daarna stelden ze vast welk ziekenhuis inderdaad overging tot opereren of doorverwees voor een operatie.
Patiënten die werden behandeld in een ziekenhuis met de minste kans op een operatie, hadden een slechtere prognose dan patiënten in ziekenhuizen met de grootste kans op een operatie. Twee jaar na de diagnose leefde vier van de tien patiënten van een ziekenhuis met de kleinste kans op een operatie nog, tegenover vijf van de tien patiënten van een ziekenhuis met de grootste kans op een operatie.
Waar het volgens de onderzoekers spaak loopt is de besluitvorming rondom een behandeling. Hoewel eventuele concentratie van positief kan zijn voor de behandeling van maagkanker of slokdarmkanker, bestaat de kans ook dat de kennis over de kankers bij de ziekenhuizen langzaamaan verdwijnt. Het zou verstandig zijn om kankerpatiënten in een regionaal overleg mee te nemen en daar de gespecialiseerde kankercentra bij te betrekken.
“Zowel maagkanker als slokdarmkanker is een heel agressieve kanker met een slechte prognose. Dat maakt het misschien nog wel pijnlijker dat het voor patiënten echt verschil maakt in welk ziekenhuis hun diagnose gesteld wordt. Een grotere kans op een operatie, geeft een grotere kans op overleving na twee jaar”, aldus gezondheidsredacteur Rinke van den Brink van NOS.
Binnen het onderzoek is rekening gehouden met de leeftijd en het geslacht van de patiënt, en bijvoorbeeld het totaal aantal operaties van ziekenhuizen op jaarbasis.
Door: Redactie Nationale Zorggids