Opvallend veel bijwerkingen gemeld na gebruik astmamedicijn Viatris
10 april 2024 om 13:05
< 1 min lezen

Opvallend veel bijwerkingen gemeld na gebruik astmamedicijn Viatris

Honderden mensen hebben de afgelopen maanden bijwerkingen gemeld over een astmapuffer van fabrikant Viatris. Bijwerkingencentrum Lareb liet in december al weten aan apothekers, zorgverzekeraars en toezichthouder dat er klachten over binnenkwamen, maar het middel wordt nog steeds meegegeven aan longpatiënten die er vaak alleen maar zieker van worden. Dit melden Lareb en RTL Nieuws.

“Het was evident dat er wat aan de hand was. Daarom trokken wij in december al aan de bel en hebben we apothekers, zorgverzekeraars en het  College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geïnformeerd. Toen ging het al om 148 klachten”, aldus directeur Agnes Kant van Bijwerkingencentrum Lareb.

446 meldingen over Viatris

Tussen 30 augustus 2023 en 28 maart 2024 zijn er 446 meldingen over bijwerkingen bij gebruik van beclometason en formoterol van Viatris binnengekomen. In 407 gevallen ging het om patiënten die de overstap hadden gemaakt van Foster naar Viatris. Bijna driehonderd keer is een hoestprikkel tijdens of direct na inhalatie gemeld. Sommige meldingen gingen over een zeer scherpe stof dat lijkt vrij te komen tijdens de inhalatie. Zeker 325 patiënten gebruiken het middel niet meer, of gebruiken de variant van Foster.

Longfunctie achteruit

De hoestprikkel weerhoudt patiënten van het inhaleren van het medicijn. Dit zorgt er namelijk voor dat de werkzame stoffen niet goed bij de longen komen, waardoor astma of COPD juist kan verergeren. Minstens 236 patiënten kreeg meer last van hun luchtwegaandoening en in sommige gevallen ging de longfunctie achteruit.Wat de oorzaak is van de hoestbuien is nog niet bekend. Het CBG doet onderzoek naar het medicijn en verwacht binnen een maand resultaten te kunnen publiceren. Ondertussen blijft de puffer van Viatris gewoon beschikbaar bij de apotheek, blijkt uit het toenemende aantal meldingen bij Lareb.

Geen preferent middel

Waarom mensen dit middel meekrijgen in plaats van Foster is ook een belangrijke vraag, want uit een rondgang door RTL Nieuws langs zorgverzekeraars blijkt Viatris niet het voorkeursmedicijn te zijn en is er geen tekort aan Foster-inhalators.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    Gisteren om 14:33
    • Ziekenhuizen

    Rijnstate leent medewerkers uit aan andere ziekenhuizen

    Gisteren om 13:33