Op steeds meer plekken in Nederland is beruchte hooikoortsplant te vinden
22 augustus 2024 om 12:29
< 1 min lezen

Op steeds meer plekken in Nederland is beruchte hooikoortsplant te vinden

De alsemambrosia, een hevige hooikoortsplant, maakt een opmars in Nederland. Deskundigen willen dat verspreiding zoveel mogelijk wordt tegengehouden, omdat de pollen ernstige hooikoortsklachten kunnen veroorzaken. De alsemambrosia is tegenwoordig te vinden in natuurgebieden, tuinen en openbaar groen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Vorig jaar liet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al weten dat mensen de plant uit hun tuin moeten halen. De exotische eenjarige plant kwam toen al 14 procent vaker voor dan in 2022.
Volgens onderzoeker Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben steeds meer mensen last van hooikoorts. “Het is een plant waar veel mensen allergisch voor kunnen worden.” Van medio augustus tot oktober is de alsemambrosia volop in de bloei. Het hooikoortsseizoen duurt door deze plant dus ook nog eens langer. “In deze periode zijn de meeste andere planten al uitgebloeid.”

Bestrijding alsemambrosia

Bestrijding van de plant is echter lastig, zegt Chris van Dijk van het Kenniscentrum Invasieve Exoten, ook al is de alsemambrosia dat officieel niet. Er worden veel zaden geproduceerd, die vogels en akkerbouwmachines vervolgens verspreiden. De plan remt de ontkieming van zaden van andere planten af.

Huidirritatie

Gelukkig zijn er ondanks een toename van het aantal hooikoortsplanten, geen extra pollen in de lucht. Desondanks is het belangrijk om volop in te zetten op verspreiding, zodat grootschalige pollenbestrijding wordt voorkomen. Mensen kunnen zelf ook actie ondernemen, door de planten uit hun tuinen te verwijderen. Omdat de alsemambrosia huidirritatie kan veroorzaken, is het belangrijk om dit met handschoenen aan te doen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Twee keer zoveel patiënten met MS als eerder gedacht

    Gisteren om 13:44
    • Ziekenhuizen

    Moeten we ons druk maken om de HMPV-uitbraak in China? Experts zeggen van niet

    Gisteren om 12:52